Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

NASA: Hold nem, Mars igen
(Rovat: A Holdnál, Űrturisták és magánűrhajók - 2013.05.13 07:15.)

Röviden így lehetne összefoglalni az amerikai állami űrhajózás jelenlegi közép- és hosszú távú stratégiáját: megyünk a Marsra, azonban a Holdat kihagyjuk.

Jelenleg még mindig kidolgozás alatt áll a „haditerv” a jövő amerikai űrhajózása számára. Csak annyi biztos, hogy az SLS-Orion páros 2017-ben debütálhat legkorábban, egy emberek nélküli, Hold körüli tesztrepülésen. Ugyanennek a küldetésnek az emberekkel végrehajtott megismétlése 2021-re volt betervezve, azonban a közelmúltban napvilágot látott elképzelések szerint „fel lehetne melegíteni” egy kicsit az első emberes Orion-utat (lásd korábbi cikkünket a témában). Az ezek után következő „hogyan tovább” még teljesen képlékeny, annyit tudhatunk, hogy 2021 után évente egy darab SLS indítás várható, és a fő cél a Mars térségébe indított emberes küldetések megvalósítása a 2030-as években.

Charles Bolden, a NASA főnöke álláspontja szerint nem volna bölcs dolog a jövőben olyan irányba terelni az amerikai állami űrhajózást, amely a Hold felszínére irányuló emberes küldetések végrehajtását követelné meg. Álláspontja szerint egy ilyen politika hosszú távon komoly késést okozna a Mars elérésében, legfőképpen a felmerülő többletköltségek következtében. Például egy komolyabb holdkomp előállítása Bolden kalkulációja szerint 8-10 milliárd dollár körüli áron jönne ki, és mivel nem volna egy az egyben továbbvihető egy Mars-programhoz, végeredményben zsákutca volna a kifejlesztése. Arról már nem is beszélve, hogy jó régen ugyan, de a Holdon már jártak emberek, a Holdon túli térségben viszont még soha…


A Hold felszíne nagy valószínűség szerint nem fog visszakerülni a figyelem középpontjába az amerikai állami űrhajózás tekintetében. Nem feltétlenül baj, amennyiben kapunk cserébe még izgalmasabbat és hasznosabbat... (A NASA fantáziaképén a korábban a Constellation programban tervezett, de meg nem valósuló Altair holdkomp.)

Vannak viszont, akiket a Hold felszíne érdekel elsősorban! 2010-ben alakult meg a Golden Spike űripari magáncég, amelynek a célja üzleti alapon embereket küldeni a Holdra, 2020 környékétől kezdve. (Érdekesség: a cég vezetőségében megtalálható az a Gerry Griffin, aki annak idején az Apollo program alatt repülésirányítóként dolgozott a NASA-nál.) A Golden Spike a Northrop Grummannal szerződött le a holdkompjuk legyártását illetően, utóbbi vállalat pár napja fejezte be a holdkomp terveinek részletes kidolgozását.


Egy sportos holdkomp a Northrop Grummantől, a Golden Spike vállalkozásának égisze alatt. A dolgok jelenlegi állása szerint a nagy holdi visszatérés a magánszektorra marad. (Fantáziakép: newspacejournal.com)

Griffinék összesen 7-8 milliárd dolláros programköltséggel kalkulálnak, beleértve a fejlesztést és a szükséges tesztrepüléseket is. Optimista elképzelés, ugyanakkor a SpaceX már prezentálta a magáncégek ütőképességét az űrhajózás terén. Hosszú távon minden esélye megvan a sikerre a Golden Spike csapatának. További nem kevés fűszer lehet majd az ételre a Dennis Tito-féle 2018-ban induló, Mars-kerülést megvalósító magánűrrepülés esetleges sikere… Meglátjuk, hogyan alakul majd a „munkamegosztás” a jövőben az amerikai állami és magánűrhajózás között.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020