Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

LOLA szerint a Hold...
(Rovat: A Holdnál - 2010.12.25 08:15.)

Az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter szonda lézeres magasságmérő berendezésével elkészítették a Hold részletes magassági térképét.

A 2009 júniusában indított Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) szondával kb. egy év leforgása alatt gyűjtött mintegy 3 milliárdnyi mérési pont adataiból állt össze a térkép. A LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter) lézeres magasságmérő működési elve, hogy az általa a Hold felszínére bocsátott, onnan visszaverődő impulzusok futási idejéből meghatározza az adott felszínelemnek a műholdtól mért távolságát. (A precíz mérések érdekében természetesen az űreszköz pályáját, pillanatnyi helyzetét is pontosan kell ismerni.) Az adatsor alapján megalkotott holdi terepmodell alapvető fontosságú lesz az égitest későbbi automata űreszközökkel, esetleg emberekkel végzendő felfedezése számára. A programnak ráadásul nincs is vége, az LRO tovább gyűjti az adatokat.


A Hold térképe, középen az Apollo-15 leszállóhelyével, az LRO LOLA műszerének mérései alapján. A színek a magasságokra utalnak: a kék területek a legmélyebbek, a vörösek a legmagasabbak. (Kép: NASA / GSFC / MIT / SVS)

Az új LRO/LOLA térképek sokkal részletesebbek, jobb felszíni felbontásúak, mint akár a legutóbbi más holdszondák által alkotott terepmodellek. Az adatok alapján számos érdekes kutatásra nyílik lehetőség, például a becsapódásos eredetű holdi kráterek sűrűségének részletesebb vizsgálatára. Az is kideríthető, hogy egyes helyeken milyenek most (illetve milyenek lehettek a múltban) a megvilágítási viszonyok, hol számíthatnak hosszú ideig árnyákban, és így hidegben maradt területekre. Ilyen helyek jellemzően a pólusok vidékén, a kráterek mélyén találhatók, s azért fontosak, mert bizonyos anyagok – például a vízjég – feldúsulhattak ott. A poláris kráterek mélységét hagyományos felvételek alapján nehéz megbecsülni, épp azért, mert sohasem süt be oda a nap. Ilyen esetekben a lézeres magasságmérés a használható módszer.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020