Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

„Sok víz” a holdkráterben
(Rovat: A Holdnál - 2009.11.13 20:00.)

A NASA-nál elkészültek az LCROSS színképi mérései egy részének elemzésével. A kirepült anyagfelhőben víz nyomaira bukkantak.

Az eredmény lényege tehát röviden: valóban van víz a Holdon – legalábbis a déli pólus közelében levő Cabeus-kráterben, ahová az LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) október 9-én becsapódott. Méghozzá nem is kevés.

A vízre utaló első bizonyítékot az ütközés nyomán a kráterből felszálló anyagról készített színképek szolgáltatták, mind a közeli infravörös, mint az ultraibolya tartományban. A spektroszkópiai méréseket az LCROSS végezte, miután az „előreküldött” üres Centaur rakétafokozat becsapódott a Holdba (s mielőtt az űreszköz maga is hasonló véget ért). A becslések szerint a műszerek „látókörébe” összesen mintegy 100 kg-nyi vízmolekula került. Ami izgalmas, hogy ez csak egy viszonylag kicsi felszíni területről származott. Vagyis logikusnak tűnik az a feltételezés, hogy a becsapódási pont környékén jelentős mennyiségű vízjég lehet a Hold talajában.


A vízre jellemző elnyelési sávok az LCROSS által a porfelhőről készített infravörös színképben. A piros görbe a vizet nem tartalmazó felhőre vonatkozó modellt jelöli. A vízszintes tengelyen a hullámhossz μm egységben. (Kép: NASA ARC / A. Colaprete)

A Cabeus-kráter belseje állandóan árnyékban és rendkívüli hidegben van a Holdon, ezért előzetesen azt remélték, hogy ha valahonnan, hát az onnan származó anyagban van esély a víz kimutatására. Ezért is jelölték ki az LCROSS célpontjául. A most nyilvánosságra hozott előzetes eredmények szerint tehát a vízjég ott van. A pontos koncentrációjára, eloszlására vonatkozó adatokra még várni kell. Az esemény során készített egyéb mérések elemzése még tart. A napfényt évmilliárdok óta nem látott kráterbelsőben a vízen kívül még más meglepő anyagokat is találhatnak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020