Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kikötő, robbanás után
(Rovat: A hét képe - 2020.08.06 07:15.)

Kedden este Bejrút kikötőjét óriási robbanás rázta meg. A European Space Imaging másnap friss űrfelvételeket közölt az érintett területről.

Kedden kora este Libanon fővárosát olyan erejű robbanás rázta meg, melyet még Cipruson is észleltek. A város jelentős része romokban hever, és Magyarország követsége is megsérült. A halottak száma fokozatosan nő.

„A robbanás egy kikötői raktárépületben történt, ahol Hasszán Diab miniszterelnök bejelentése szerint 2750 tonna ammónium-nitrátot tároltak. Ezt a vegyületet alapvetően műtrágyának használják, de robbanóanyagokat is elő lehet belőle állítani. A bombatámadást nem csak a detonáció mérete zárta ki – szakértők előzetes becslései szerint 240 tonna TNT robbanóerejének megfelelő vegyi anyag repült a levegőbe –, hanem az is, hogy a baleset emlékeztettet az amerikai Houston kikötői negyedében, Texas Cityben 1947-ben történt tragédiára. Ennek során a bejrútihoz hasonló mennyiségű (2300 tonna) ammónium-nitrát több száz embert ölt meg, és ötméteres árhullámot indított útjára a Mexikói-öbölben.” – írja az Index cikke.

A European Space Imaging szerdán publikálta azokat az 50 cm felbontású felvételeket, melyek egyrészt megmutatják a pusztítás mértékét, másrészt segítséget nyújthatnak a katasztrófa hatásainak pontos felmérésében.


Első képünk a későbbi kárhelyszínt mutatja 2020. július 31-én, azaz közel egy héttel a katasztrófa előtt. (Kép: WorldView-2 / European Space Imaging)


A 2020. augusztus 5-i felvételen a robbanás epicentrumát jelző, frissen kialakult öböl (krater) látszik. A kis négyzettel jelölt kivágat még július 31-én készült. Ez utóbbin jól látszik a most megsemmisült raktárépület. (Kép: WorldView-2 / European Space Imaging)


Ezen a felvételen egy a robbanástól oldalára fordult turistahajót látunk. (Kép: WorldView-2 / European Space Imaging)


Megsemmisült kikötői gyár- vagy raktárépületek. (Kép: WorldView-2 / European Space Imaging)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020