Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Égő olajfinomító
(Rovat: A hét képe - 2019.09.18 15:25.)

Űrfelvételen a szaúdi olajlétesítmény elleni hétvégi dróntámadás következménye: sűrű, fekete füstfelhő.

Az amerikai Planet (korábban Planet Labs) cég kereskedelmi földmegfigyelő műholdflottájának tagjai behálózzák a Föld környezetét. Minél több üzemel belőlük, annál nagyobb az esélye, hogy a miniatűr Dove holdak egyike épp olyan helyen tartózkodik, ahonnan egy különleges eseményt le tud fényképezni. Ez történt szeptember 14-én, amikor támadás több szaúd-arábiai olajlétesítményt. Az első jelentések szerint jemeni húszi lázadók csoportja tehető felelőssé a dróntámadásokért. (Az amerikai kormányzat meg van győződve róla, hogy iráni erők is szerepet játszottak az incidensekben; Irán támogatja a lázadókat a jemeni polgárháborúban, de tagadja, hogy köze lenne a szaúdi olajlétesítmények elleni akciókhoz.)


A fényképet a Planet Labs cég egyik Dove földmegfigyelő műholdja készítette szeptember 14-én (szombaton), a Szaúd-Arábiában található, épp tűzben álló és füstölő Abkaik (Abqaiq) olajfinomító fölött. Ez a világ legnagyobb kőolaj-finomító telepe. (Kép: Planet)

A szaúdi Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját érte támadás. Az ország olajkitermelése a támadások nyomán átmenetileg a felére csökkent, a hét elején pedig megemelkedett a nyersolaj világpiaci ára.

A Planet a nagyobb méretű SkySat műholdjai mellett CubeSat kategóriájú földmegfigyelő űreszközöket üzemeltet alacsony Föld körüli pályán. A Dove műholdak mérete mindössze akkora, mint egy vekni kenyéré. Felvételeik felszíni felbontása 3–5 m-es. A cégnek jelen pillanatban mintgy 140 különböző műholdja figyeli a Földet, egy-egy újabb adag indításáról gyakran beszámolunk híreinkben.


A fekete füstfelhő, bár jóval kisebb kiterjedésben, még szeptember 15-én is látható volt, az európai Copernicus program egyik Sentinel-2 műholdjának – igaz, gyengébb felbontású, de szabadon hozzáférhető – felvételén, a jobb alsó sarokban. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Űrvilág)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020