Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jéghegytemető
(Rovat: A hét képe - 2018.11.29 07:15.)

A koporsó alakú, B-15T jelű jéghegy 18 évig tartó sodródás után arrafelé tart, ahol az antarktiszi jéghegyek végleg megsemmisülnek.

A felvételt a Nemzetközi Űrállomás 56. alaplegénységének egyik űrhajósa 2018. szeptember 23-án készítette a Déli-óceán felől észak felé sodródó B-15T-ről. Ugyanezen jéghegy sodródásának egy évvel korábbi állapotáról korábbi cikkünkben bemutattunk egy képet, ugyanott írtunk az Antarktiszról leszakadó jéghegyek jelölési rendszeréről. Aznap, amikor az ISS űrhajósa lencsevégre kapta a jéghegyet, a NASA Terra műholdjának MODIS műszerével is lefényképezték azt, tágabb környezetével együtt. Ekkor a jéghegy a Déli-Georgia-sziget és a Déli-Sandwich-szigetek között járt, ahol a jéghegyek az óceán melegebb vizében hamarosan feldarabolódnak és elolvadnak.


A Nemzetközi Űrállomásról 2018. szeptember 23-án készített kép a Déli-óceánon sodródó B-15T jéghegyről. (Kép: NASA Earth Observatory / NASA JSC)

A B-15T hosszú utat járt be. Szülő-jéghegye, a B-15 a Ross-jégselfről szakadt le 2000 márciusában. A jéghegy fokozatosan darabolódott, leszakadt részeit, köztük a B-15T jelűt, az Antarktisz körül az óramutató járásával ellentétes irányban haladó antarktiszi parti áramlás (Antarctic Coastal Current) sodorta magával. 2017 végén azonban a Weddell-tengeri köráramlás (amely az óramutató járásával egyező irányban forog, hiszen a déli félgömbön járunk!) észak felé térítette a B-15T-t. A korábbi cikkünkben bemutatott, 2017. október 17-én készült felvételen az látható, amint a jéghegy az Antarktiszi-félsziget északi csúcsától néhány száz kilométerre észak-északkeletre fekvő kis sziklaszirt, az Elefánt-sziget mellett halad el. Innen a Drake-átjárón áthaladó Antarktisz körüli áramlat (Antarctic Circumpolar Current) kelet felé sodorta, jelenlegi helye felé. Most a jéghegy az 54° déli szélesség környékén jár, ahol a tenger vize rendszerint jóval melegebb, mint a Déli-óceáné, ami megpecsételi a jéghegyek sorsát. A bemutatott két felvétel időpontjában véget ért a déli félgömbön a tél, ami fokozza a víz melegedését, gyorsítja a jéghegy olvadását.


A NASA Terra műholdjának MODIS műszerével ugyancsak 2018. szeptember 23-án készült felvétel a Déli-Georgia-sziget és a Déli-Sandwich-szigetek között járó B-15T-ről. A Déli-Sandwich-szigetek közelében érdemes megfigyelni a felhőzetben hosszan elnyúló Kármán-féle örvénysort. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / Jeff Schmaltz / NASA EOSDIS/LANCE / GIBS/Worldview)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021