Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az első CubeSat-kép a Marsról
(Rovat: A hét képe, Kis űreszközök nagy szerepe , Űrszondák a Marsnál - 2018.10.23 17:15.)

Egyelőre semmilyen részlet nem látszik rajta, de a felvétel „űrtörténelmi”: a NASA Mars felé tartó InSight szondájával együtt utazó két apró űreszköz egyike lencsevégre kapta magát a bolygót.

Az aktatáska méretű két MarCO (Mars Cube One) egy technológiai kísérlet része. Azt szeretnék velük kipróbálni, hogy a kicsi, CubeSat szabvány szerint épített űreszközök először is átvészelik-e a Marsig tartó önálló utazást a világűrben. Ha pedig odaértek, az InSight leszállásával kapcsolatos információkat továbbítanak majd a Földre. (Ez azonban csak egy kiegészítő, kísérleti megoldás lesz, a program sikere természetesen nem a két MarCO működésén múlik, hanem a Mars körül keringő, már kipróbált nagy űrszondákén.)


A Mars felé tartó MarCO CubeSat-ikrek egyikének (MarCO-B, becenevén Wall-E) nagylátószögű kamerájával október 2-án készítették a fényképet. A bekarikázott kis pont a Mars, távolsága még 12,8 millió km. (Kép: NASA / JPL-Caltech)

Az amerikai InSight szonda, amellyel együtt utaznak, május 5-én startolt Floridából, és novemberben érkezik a Mars közelébe. A leszállóegység 26-én lép be a bolygó légkörébe. Ha minden jól megy, a felszínre érve a bolygó belső felépítését tanulmányozza majd szeizmikus méréseivel, és kb. 5 m-es mélységig a talaj hőmérsékletét is méri majd. Rádióadójának, mint viszonyítási pontnak a követésével pedig a Mars keringéséről, forgástengelyének imbolygásáról gyűjtenek információt a kutatók.


A feliratokkal is ellátott változaton bejelölték a nagynyereségű kommunikációs antenna felületének (jobbra), vevőjének (balra lent) és az űreszköz hőszigetelő borításának (balra fent) a képbe belógó részleteit is. (Kép: NASA / JPL-Caltech)

A fénykép elkészítéséhez a négyszögletes alakú kis űrszondát az irányítóknak úgy kellett elfordítaniuk a térben, hogy a Mars a kamera látómezejébe essen. Örömmel konstatálták, hogy a kép sikerült, hiszen már lassan fél éve türelmetlenül várják, hogy a két kis MarCO végre elérjen a Marshoz, és az igazi izgalmak megkezdődjenek...

A bolygóközi MarCO CubeSatok útja és feladata. (Videó: NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020