Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jég az Erie-tavon
(Rovat: A hét képe, Amerikai távérzékelő műholdak - 2018.02.19 14:15.)

Nálunk Közép-Európában nem, Észak-Amerika közepén azonban a megszokottnál hidegebb az idei tél.

A hosszan tartó alacsony hőmérsékletek megtették a hatásukat a Nagy-tavakon is. Az itt bemutatott műholdképen, amely a NASA Aqua földmegfigyelő műholdjának MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszerével készült, a 2018. február 14-én érvényes jéghelyzetet figyelhetjük meg. Míg tavaly ezen a napon az öt nagy tó teljes vízfelületének 9,7%-át borította jég, addig idén 57,9%-át.


Az Aqua műhold infravörös és látható tartományban érzékeny MODIS műszerének 7., 2. és 1. spektrális sávjában készült felvételek kombinációjával előállított hamis színes műholdkép az Egyesült Államok és Kanada határvidékén fekvő Nagy-tavakról, február 14-én. A színezés segítségével jól elkülöníthetők a felhők (fehér) és a hóval borított felszín (kékeszöld), beleértve a tavakon úszó jeget is. (Kép: NASA EO / Jeff Schmaltz / LANCE/EOSDIS Rapid Response)

A 93,3%-os jégborítottságával a tavak közül is kitűnik az Erie-tó. Bár vízfelülete csak kicsivel haladja meg az Ontario-tóét, ez az öt közül a legsekélyebb és a benne tárolt víz térfogata is a legkisebb. Így nem meglepő, hogy telente az Erie-tó az, amelyik a leghamarabb befagy és az első, ahol megkezdődik tavasszal a jég olvadása.


A majdnem teljesen befagyott Erie-tó. (Kép: NASA EO / Jeff Schmaltz / LANCE/EOSDIS Rapid Response)

A jég akadályozza a hajózást a tavakon. Januárban az Egyesült Államok parti őrsége jégtörőket kellett küldjön a Michigan- és Huron-tavakat összekötő Mackinac-szorosba, hogy kiszabadítsanak öt csapdába esett hajót.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020