Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az Indus völgye éjjel
(Rovat: A hét képe - 2017.10.21 10:15.)

Az amerikai Suomi NPP földmegfigyelő műhold egyik éjszakai képén a Pakisztánt átszelő folyó déli szakasza látható.

Ami Egyiptomban a Nílus völgye, az Pakisztánban az Indus folyóé: ókori civilizációk bölcsője. Az emberek évezredek óta élnek itt és művelik a folyó menti termékeny földeket, annak ellenére, hogy a régió távolabbi vidékein a száraz időjárás megnehezíti az élelmiszer-termelést.

A modern időkben az Indus kanyargó szalagja még éjszakai műholdfelvételeken is kitűnik. Habár maga a folyó nemigen látható, a közvetlenül a partját szegélyező szántóföldek érzékeltetik, hogy merre halad. Az Industól távolabb fekvő, ugyancsak kivilágítatlan, nagy kiterjedésű területek valamivel világosabbak a műholdképen, mivel a sivatagos felszín jobban visszaveri az éjszakai szórt fényt, amit például a világító Hold szolgáltat. Az alábbi képet az amerikai Suomi NPP műhold VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) műszerének érzékeny kamerájával készítették.


A Suomi NPP műhold VIIRS műszerének 2016-os adatai alapján állították össze az Indus folyó környékének éjszakai képét. A részlet egy az egész Földre kiterjedő mozaikból való, amelyhez felhőmentes időszakokban készített felvételeket használtak fel. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / Suomi NPP VIIRS adatok / Miguel Román / NASA GSFC)

Pakisztán számos jelentős települése fekszik az Indus mentén. A legfényesebb folt balra alul, a Arab-tengerbe ömlő folyó deltatorkolata közelében Karachi, egy 9,3 milliós nagyváros. Folyásirányban felfelé haladva megjelölték még Hyderabad (1,1 millió lakos), Larkana (270 ezer lakos) és Sukkur (300 ezer lakos) városát.

A képen feltűnő még az India és Pakisztán között húzódó államhatár vonala. Ez azon kevés esetek egyike, amikor a politikai térképen meghúzott vonalak az űrből is láthatóak. Biztonsági okokból India több ezer kilométer hosszan reflektorokat telepített a határra. Ez olyan fénnyel világít, hogy még a Nemzetközi Űrállomás utasai is láthatják, ha a terület fölött éjjel repülnek el. A hírek szerint az indiai hatóságok hamarosan energiatakarékos LED-lámpákkal váltják fel a jelenlegi világítást a pakisztáni határ mentén.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018