Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Erdőtűz éjszakai műholdképen
(Rovat: A hét képe - 2017.06.21 07:15.)

Portugália középső részén sok halálos áldozattal járt a június 17-én fellobbant, gyorsan terjedő és nehezen megfékezhető tűz.

Az itt ismertetett két éjszakai műholdfelvétel a természeti katasztrófa hatását szokatlan módon mutatja. A képeket az amerikai Suomi NPP földmegfigyelő hold VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) műszerével készítették.


Portugália közvetlenül az ország középső részét sújtó erdőtüzek fellobbanása előtti napon, 2017. június 16-án éjjel. A fények itt a települések kivilágításából erednek, a leglátványosabb két tengerparti nagyváros, Porto (északon) és a főváros Lisszabon (délen). (Kép: NASA Earth Observatory / Jesse Allen / Suomi National Polar-orbiting Partnership)


A 2017. június 19-én, helyi időben éjjel 2:48-kor készített műholdképen feltűnő Portugália közepén az erdőtüzektől származó erős fény. Az előző képpel összehasonlítva a városi fények élességében és kontrasztjában meglevő különbségeket az eltérő felhőzeti viszonyok okozzák. (Kép: NASA Earth Observatory / Jesse Allen / Suomi National Polar-orbiting Partnership)

A jelentések szerint a forró, száraz és szeles időben gyorsan terjedő, feltehetően egy villámcsapás kiváltotta erdőtüzekben több mint 60 ember vesztette életét.

Portugáliában nem ritkák az erdőtüzek. Az elmúlt évben az ország kontinentális területén százszámra jegyeztek fel tüzeket, a Portugáliához tartozó Madeira jelentős területét érintő katasztrófáról mi is mutattunk műholdképeket. A mostani csapás szomorú különlegessége a halálos áldozatok nagy száma, ami az elmúlt több mint fél évszázadban példátlan volt az országban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018