Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kelet-Indonézia, szokatlan nézőpontból
(Rovat: A hét képe - 2016.04.17 07:15.)

Jáva, Bali, Lombok, Sumba... így sorakoznak a szigetek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készített fényképen.

Az Egyenlítőhöz közel fekvő Indonéziát az űrhajósok szeme elől rendszerint részben vagy teljesen felhőzet takarja. Nem így 2015. október 25-én, amikor a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 45. számú személyzetének tagjai közül valaki megörökítette a ritka látványt. Az alábbi fényképen az indonéz szigetvilág közel fele egyszerre látható, nyugatról keleti irányba tekintve.


A kép alján Jáva szigetének egy részlete, tőle keleti irányba (a képen felfelé) Bali, Lombok, valamint – a látóhatárhoz közelítve, inkább csak a kép felirata alapján sejthető módon – Sumba és Timor látszik. Ez utóbbi két kisebb sziget az ISS-től több mint 1600 km-re volt a fénykép készítésekor. (Kép: NASA / JSC)

Bár az égbolt aznap felhőtlen volt, a felvételnek sejtelmes hangulatot kölcsönöz az egész környékre jellemző füst. A füst eredete részben természetes (villámcsapások okozta) erdőtüzekre, részben erdőirtáskor szándékosan gyújtott tüzekre vezethető vissza.

A tenger felszínéről épp a fényképezőgép irányába visszaverődő napfény a legjobban a Jáva szigetén épült Surabaya városa környékén fénylik a képen. Surabaya 2,8 millió lakosával Indonézia második legnépesebb települése.

Az általános füstös háttér előtt feltűnőek az aktív vulkánok. A vulkanikus eredetű szigetek az Ausztrál- (jobbra) és Csendes-óceáni-kőzetlemez (balra) találkozásának helyét jelzik. A képen látható hat, jelenleg is aktív tűzhányót megjelölték, nevüket dőlt betűkkel feliratozták. Ezek magasságuk révén kiemelkednek a területet borító füstből. Aktivitásukat a belőlük felszálló, kb. 80 km-es távolságig következő pára- és füstfelhők teszik egyértelművé az alacsony Föld körüli pályáról nézve is. A különböző vulkánokhoz tartozó „csíkok” meglehetősen párhuzamosak, ami a nagyjából északkeleti irányból fújó szélnek köszönhető.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020