Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Márciusi hó az Alpokban
(Rovat: A hét képe - 2016.03.28 13:15.)

A hónap közepén jelentős mennyiségű friss hó esett, a síelők (és a turizmusból élők) nagy örömére.

A NASA Terra földmegfigyelő holdján repülő MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszer alább bemutatott felvételén az Alpok teljes, hóval borított hegylánca látható, a felhőmentes időjárásnak köszönhetően. A kép március 20-án készült. (A tájékozódás segítésére egyes nagyobb városokat külön megjelöltek rajta.)


Az Alpok 1200 km-en át húzódik, nyolc ország területét érinti. Több mint száz csúcsa emelkedik 4000 m-es tengerszint feletti magasság fölé. (Kép: NASA EO / Jeff Schmaltz / LANCE/EOSDIS Rapid Response)

Bár a napsütéses órák száma márciusban már növekszik, nagyobb magasságokban a síelésre alkalmas hó még egy ideig megmarad. A 2015-16-os téli szezonban a nagy mennyiségű hó viszonylag későn érkezett az Alpokba. Sok helyen a jelentősebb mennyiségre újév utánig kellett várni. Januárban és februárban aztán az évszaknak megfelelő időjárás köszöntött be, március közepén pedig helyenként 40-100 cm friss hó is hullott.

Az idei és a megelőző síszezon illeszkedik az Alpokban kialakulni látszó hosszabb távú trendbe. Eszerint a 20. század legnagyobb részében a téli hóborítottság alig változott. Az 1980-as és 90-es évektől kezdődően azonban az átlagos hómennyiség évről évre csökkenésnek indult. Ezzel párhuzamosan az alacsonyabb magasságokban megnövekedett az eső mennyisége. Ugyanígy folytatódott a 21. században is. Bár a hóval borított területek átlagos kiterjedésében nincs jelentős változás, a havas szezon hosszúsága és a hótakaró vastagsága folyamatosan csökken. Különösen érzékelhető ez az Alpok délkeleti és délnyugati vidékein, illetve 2000 m alatti magasságokban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020