Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kék üveggolyó – újratöltve
(Rovat: A hét képe - 2015.07.26 07:15.)

A DSCOVR révén hamarosan naponta kapunk olyan képeket a teljes Földről, amilyeneket utoljára 1972-ben az Apollo-17 űrhajósai készíthettek.

Az amerikai DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) szonda hosszú utat tett meg addig, amíg eljutott a Napot és a Földet összekötő egyenes L1 jelű, a Földtől mintegy másfél millió km távolságban levő Lagrange-pontja közelébe. (Az itt állomásozó űreszköz esetében a két égitest vonzóereje kiegyenlíti egymást, így könnyen megoldható, hogy hosszú távon is a „helyén maradjon” a DSCOVR). Átvitt értelemben is hosszú volt a még 1998-ban, Al Gore akkori amerikai alelnök által megálmodott, eredetileg Triana néven futó űreszköz útja. A DSCOVR végül idén februárban starolt egy Falcon-9 rakétával.


A DSCOVR első nyilvános, július 6-ai képe a Földről. A képhez, amelyen felismerhető Észak- és Dél-Amerika, három – vörös, zöld és kék – színszűrővel készített felvételt kombináltak. Várhatóan kora ősztől naponta teszik elérhetővé az interneten a „kék üveggolyó” (blue marble) modern változatát. (Kép: DSCOVR EPIC team)

A szonda egyik feladata, hogy folyamatosan képeket készítsen a Földről. Helyzetéből adódóan mindig bolygónk napsütötte féltekéje fölött tartózkodik. A fedélzetéről a Föld felé irányított EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera) nevű kamera összesen tíz különböző hullámhosszon érzékeny, az ultraibolyától a látható fény színein át a közeli infravörösig. Az Apollo-17 űrhajósai által 1972-ben készített legendás kék üveggolyó tehát újraéledhet, méghozzá napi rendszerességgel, 12-36 órával a készítésük után hozzáférhetünk a friss képekhez. A próbaüzem után ősztől várható, hogy a szolgáltatás egy erre a célra létrehozandó weboldalon beindul. Egyelőre olyan képfeldolgozó eljáráson dolgoznak, amely csökkenti a légkör molekuláin szóródó fény kékes derengést okozó hatását, és kiemeli a képeken a szárazföldeket.

A NASA 1972 óta is publikált a teljes Földet ábrázoló, egyre nagyobb felbontású képeket, de ezek mozaikok voltak, alacsony pályán keringő távérzékelő műholdak nem azonos időpontban készített felvételeiből összevágva.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020