Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Magyarország első radaros műholdképe
(Rovat: A hét képe, GMES - Copernicus , Földmérési és Távérzékelési Int. - 2014.12.22 06:15.)

Elkészült Magyarország első teljes, országos lefedettségű műholdradaros amplitúdóképe.

A műholdas földmegfigyelés egyik legjelentősebb módszere az aktív leképezésű apertúraszintézis elvén működő műholdradar, mely egyedülállóan időjárástól és napszaktól függetlenül is képes leképezni a Föld felszínét. A felvételek polarizációjával és amplitúdójával vizsgálhatjuk a felszínborítottságot (pl. árvízi elöntés, talajnedvesség, növényborítottság, felszínosztályozás), ha pedig két vagy több, ugyanarról a területről, különböző időpontban készült SAR felvétel fázisinformációit hasonlítjuk össze, akkor felszínmozgásokat is ki tudunk mutatni. Ezt a módszert nevezzük műholdradar-interferometriának (InSAR, Interferometric Synthetic Aperture Radar).

Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség Copernicus programjának keretében létrehozandó Sentinel (vagyis Őrszem) műholdcsalád első elemét, a SAR szenzorral felszerelt Sentinel-1A-t 2014. április 3-án állították Föld körüli pályára, hogy szolgálatszerűen, rendkívül kedvező adatszolgáltatási politikával biztosítsa felvételeit a felhasználók számára.

Az első adatok 2014 szeptemberében váltak elérhetővé, melyek nyers és előfeldolgozott változatai könnyen hozzáférhetőek a kifejezetten az adatelérésre szolgáló Sentinel Data Hubon keresztül. Mivel a műhold széles sávú interferometrikus módjának leképezési adottságai lehetővé teszik, hogy egy felvétel közel 50 000 km2-nyi területet képezzen le, ezért csupán hat felvétellel lefedhető Magyarország teljes területe felszálló és leszálló műholdpálya esetén is.


A 2014 novemberében Sopronban megtartott IX. Geomatika Szemináriumon mutattuk be először a valaha volt első hazai, teljes országos lefedettségű műholdradaros amplitúdóképet, melyet a Sentinel-1A műhold leszálló pályájú észleléseiből állítottam össze. A felhasznált hat darab felvétel 2014. október közepén készült. (A mozaikkép nagyobb méretben innen letölthető.)


A fenti Sentinel-1A műholdradaros amplitúdókép-mozaik egy kinagyított részlete, amely Budapestet és környékét ábrázolja. (Képek: Copernicus data / ESA / FÖMI)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020