Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Gyémántbánya a sarkkörnél
(Rovat: A hét képe - 2014.08.22 07:15.)

Ilyen volt, ilyen lett: a gyémántbányászat néhány év alatt átalakította a sarkvidéki tájat.

Kanadában az Északnyugati területek számos természeti szépséggel és ásványkinccsel rendelkeznek, és az utóbbi években gyursuló fejlődés jellemzi a térséget. A változások egyik – az alábbi műholdképek tanúsága szerint a világűrből is feltűnő – színhelye a Lac de Gras nevű tónál levő kimberlitmező, mintegy 220 km-re az Északi-sarkkörtől. A kimberlit egy vulkanikus eredetű magmás kőzet. Nevét a dél-afrikai Kimberley lelőhelyről kapta. Ha pedig kimberlit, akkor gyémánt! A Föld fő gyémántlelőhelyei ugyanis mind kimberlitmezőkhöz kapcsolódnak.

A Lac de Gras mellett két jelentős gyémántbányát nyitottak. Egyikük, az itt bemutatott 2013-as (második) képen feltűnő Diavik 2003-ban nyílt. Mintegy 700 embernek ad munkát, évente 1500 kg gyémántot termelnek ki. A bánya éves árbevétele 100 millió (kanadai) dollár. (A közelben levő másik, Ekati nevű bányának, amely 1998 óta üzemel, hasonló a teljesítménye.)


A Landsat-5 műhold felvétele 1998. július 3-án készült. A kép közepének földrajzi koordinátái 64,50° északi szélesség és 110,27° nyugati hosszúság. (Kép: NASA EO / Robert Simmon / USGS)


A majdnem pontosan 15 évvel későbbi űrfelvételt a Diavik gyémántbányáról a Landsat-8 készítette, 2013. július 5-én. (Kép: NASA EO / Robert Simmon / USGS)

Az amerikai Landsat földmegfigyelő műholdak hosszú sorozata lehetővé teszi, hogy akár több évtizedes felszíni változásokat is követhessünk műholdfelvételek alapján. A felső, 1998-as képen még szinte semmi sem látszik a későbbi bánya helyén. A gyémántkitermelés 2003-ban külszíni fejtéssel kezdődött, de mára inkább felszín alatti műveléssel folytatják. Így a közeljövőben kisebb mértékben fog nőni itt a „sebhely” a földfelszínen. Diavik valójában egy bányászati-ipari létesítmény és egy városka egyben, a távoli kanadai sarkvidéki területen. A legújabb, 8-as sorszámú Landsat műhold 2013-as felvételén két nagy külszíni fejtés, meddőhányók, és egy repülőtéri kifutópálya is feltűnő. Itt akár Boeing 737-es nagyságú gépek is le- és felszállhatnak. A környező természeti tájtól igencsak elütő területen feldolgozóüzemek, üzemanyagtartályok, vízmű, szennyvíztelep, irodaépületek, és természetesen a dolgozók és családtagjaik lakóházai is megtalálhatók.


A 2013-as műholdkép egy másik részlete a közeli Ekati bánya helyszínét mutatja. Aki az ott megadott linkekre kattintva letölti a fenti két kép teljes nagyságú változatát, könnyen megtalálhatja rajtuk ezt a helyet is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018