Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Rub’ al Khali sivatag tengernyi homokja
(Rovat: A hét képe, GMES - Copernicus - 2014.08.04 07:15.)

Sir Wilfred Thesiger után most a Sentinel-1A is felfedezi a Rub’ al Khali (Rub al-háli) sivatag dűnéit, de nem teveháton és nem datolyaevés közben.

Az április 3-án felbocsátott, C-sávú apertúraszintézisű radarral felszerelt Sentinel-1A még nem szolgáltatja korlátlanul az adatait, de néhány felvételével már ízelítőt kaphatunk a hamarosan rendelkezésünkre álló radarképekből.


(Kép: ESA)

A legújabb felvételen az Arab-félsziget déli részén található, egyre inkább kiterjedő Rub’ al Khali sivatag homokdűnéit látjuk. Ezek a dűnék elérhetik akár a 250 m-es magasságot is. Kicsit változatosabbá téve a tájat, néhány lapos síkság is feltűnik. Ezek a felszínformák több ezer éve létezett sekély tavak maradványai, melyeket aztán a monszunszerű esőzések és az azokat követő vízlefolyások formáltak. Manapság viszont ez a régió hiperaridnak (rendkívül száraznak) minősül, ahol az éves csapadékmennyiség ritkán haladja meg a 35 mm-t, és az 50 °C-os hőmérséklet sem kirívó érték.

A terület nagyfokú elsivatagosodása az elmúlt 2000 évben zajlott és tart a mai napig is. Időszámításunk szerint 300 körül még karavánok szelték át a területet, fontos útvonalat biztosítva az Arab-félsziget lakóinak és kereskedőinek. Manapság már csak áthatolhatatlan, forró és kietlen pusztaságnak látszik.

A felvétel felső részén egy kanyargó utat látunk, ami egy a képen nem látható szaúdi település (Kharkhir) felé tart, Jemen határához közel. A kiszáradt tómedreket, azaz a síkságokat a kép alsó részén fedezhetjük fel.

A Sentinel-1A képét bemutató rövid videó az Európai Űrügynökségtől (ESA).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020