Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Rio de Janeiro
(Rovat: A hét képe - 2014.07.13 13:15.)

Ma este lesz a Brazíliában megrendezett labdarúgó világbajnokság döntője. Rendhagyó módon mutatjuk a helyszínt.

Az alábbi kép, amiből egy-két éredekes részletet ki is nagyítunk, az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-1A távérzékelő műholdja apertúrszintézis-radarjának adataiból készült. A jelenleg is még tesztüzemben működő, hamarosan már teljes értékű szolgálatba álló műhold május 13-án repült el Rio de Janeiro fölött.

A képet a Brazília délkeleti részén, az Atlanti-óceán partjainál fekvő Guanabara-öböl uralja. (A vízfelületek a radarképeken általában sötétek, hiszen a rájuk a műholdról lefelé, oldalirányban bocsátott rádióhullámok más irányba verődnek vissza.) Rio de Janeiro városa az öböl nyugati partján (a képen balra) valamint délre, az óceánpart mellett terül el.


Rio de Janeiro környéke a Sentinel-1A radarképén. A felvételhez két merőleges (függőleges és vízszintes) lineáris polarizációt használtak, a hamis színezés ezt tükrözi. (Kép: ESA)

Rio és az öböl átellenes partján épült Niterói városát egy hosszú híd köti össze, amely a radarképen egy fényes pontokból kirajzolódó egyenes vonalként látszik. Az építmények általában jó radarvisszhangot szolgáltatnak a műholdas megfigyeléshez. Az alább kinagyított részleten, a hídtól északra fényes pontokként az öbölben közlekedő nagy hajók is feltűnnek, amelyek egyes fémfelületeiről még jobban verődik vissza a műhold irányába a radarjel.


Az öbölben a balra középen látható a Governador-sziget a legnagyobb. Rajta található Rio de Janeiro nemzetközi repülőtere. A műholdas radarkép másik részletén a kifutópályák sötét sávokként tűnnek fel.


Rio de Janeiro egy része 2012 óta az UNESCO kulturális világörökségeinek listáján is szerepel. Az ESA rövid, a radarképet bemutató videójában a nevezetes homokos óceánpart, a mintegy 4 km hosszú Copacabana, és a Guanabara-öböl bejáratánál magasodó, közel 400 m-es Cukorsüveg-hegy helyét is megmutatják. (Rio másik jól ismert jelképe, a Megváltó Krisztus szobora túl kicsi ahhoz, hogy látható legyen a Sentinel-1A radarképén.)

(Film: ESA)

De mi koncentráljunk csak a Maracanã-stadionra! A nagy kép bal alsó részén elterülő hegyvidéktől északra két ovális alakzat is kitűnik a radarképen. Ezek közül a jobb oldali lesz ma este a labdarúgó világbajnokság döntőjének, az Argentína–Németország mérkőzésnek a helyszíne. A klasszikussá lett sportriporteri köszöntést kölcsönvéve, jó estét, jó szurkolást kívánunk!


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020