Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szocsi – felülről
(Rovat: A hét képe - 2014.02.03 07:15.)

A hamarosan kezdődő téli olimpiai játékok helyszíneit mutatja be egy űrfelvételek és digitális terepmodell felhasználásával készült film.

A 22. téli olimpia ünnepélyes megnyitója február 7-én (pénteken) lesz Oroszországban, a Fekete-tenger partján fekvő üdülővárosban, Szocsiban. A téli sportok legnagyobb, négyévente megrendezett nemzetközi seregszemléje február 23-án zárul. Az olimpiára hangolódva mi is megmutatjuk azt a rövid filmet, amelyet az Airbus Defence and Space (nemrég még EADS Astrium) készített, műholdas adatok felhasználásával. A képekhez a SPOT-6 és a Pléiades távérzékelő holdak felvételeit használták fel. Azokat egy szintén műholdas mérésekből meghatározott háromdimenziós terepmodellre vetítették. Így több nézőpontból, madártávlatból tekinthetők meg a helyszínek.

(Film: Airbus Defence and Space)

Először Szocsi tengerparti városát és környékét láthatjuk, majd majd a jeges sportágak (jégkorong, műkorcsolya és jégtánc, rövidpályás gyorskorcsolya, curling) versenyeinek, valamint a megnyitónak is otthont adó Olimpiai Park létesítményeit szemlélhetjük meg felülről. Bal oldalt a SPOT-6 szélesebb sávot mutató, de gyengébb felbontású, jobbra pedig a kisebb látómezőt, de finomabb felbontással felmérni képes Pléides műholdfelvételein alapuló képek láthatók. Ezután a környező hegyekbe, Krasznaja Poljanába látogatunk, ahol többek közt a sí-, bob- és szánkóversenyeket rendezik majd.


A szocsi Olimpiai Park a stadionokkal. (Kép: CNES / Spot Image / Airbus DS)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020