Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A kanadai olajvonat tüze az űrből
(Rovat: A hét képe - 2013.07.14 08:15.)

Amint a hírekben is olvashattuk, július 6-ára virradó éjjel a kanadai Lac-Mégantic városában kisiklott egy nyersolajat szállító vasúti szerelvény. Az okozott hatalmas tűz, amelyben hatvanan is meghalhattak, űrfelvételen is nyomot hagyott.

Az alábbi képpárt az amerikai Suomi-NPP földmegfigyelő műhold éjszaka is érzékeny VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) detektorával készítették. Fent összehasonlításul a július 4-ei kép, rajta két domináns fényfolt. Balra lent Montréal, jobbra fönt Québec városa, az azonos nevű kanadai tartomány székhelye. Tőle kb. 180 km-re, nagyjából délre fekszik Lac-Mégantic, amelynek a helyét önmagában ezen a képen nem is olyan egyszerű lenne megtalálni.


A következő kép már a súlyos vasúti baleset után, július 6-án, helyi időben 2:21-kor készült, amikor a terület épp újra a Suomi-NPP műhold látómezejébe került. A kisváros (jobbra lent) fényei ekkor rövid időre vetekedtek a fővároséival... (A második felvételen a földi fényforrások felbontottsága gyengébbnek látszik. Ennek oka az akkori felhőborítottság.)


(Képek: Jesse Allen, Robert Simmon / NASA / NOAA / DoD)

A VIIRS műszer több hullámhosszon, összesen 22 sávban érzékeny. Az éjszakai fények (városi világítás, sarki fény, tüzek, sőt a visszavert holdfény) detektálására a zöldtől a közeli infravörösig terjedő sávokban végzett megfigyeléseket kombinálják.

A 73 vagonból álló kanadai olajszállító szerelvény kisiklását követő robbanásokban és tűzvészben a hírek szerint akár hatvan ember is életét veszthette. Onnan a bizonytalanság, hogy az eltűntek egy részének maradványait feltehetően sosem fogják tudni megtalálni és azonosítani. A város központjában több tucat épület megsemmisült, ezreket kellett kitelepíteni otthonukból.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020