Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Landsat-8: repüljünk együtt!
(Rovat: A hét képe, Amerikai távérzékelő műholdak - 2013.05.19 08:15.)

Ezt látnánk 20 perc alatt a Földből az új amerikai földmegfigyelő műhold „szemével”.

Az amerikai Landsat földmegfigyelő műholdak sorozatának legújabb, idén februárban indított tagja április 19-én elérte végleges pályamagasságát, ahonnan – két hónapon át tartó beüzemelés, ellenőrzés és kalibrálás után – elkészítették vele az első felvételeket. A Landsat Data Continuity Mission (LDCM), vagy nemsokára Landsat-8 műhold OLI (Operational Land Imager) műszerének képei majdnem olyanok, mint amilyeneket a Föld körül repülve és onnan lenézve magunk is látnánk – csak persze szabad szemmel nem ennyire élesen. Hogy a keringés élménye „emberközelibb” legyen, és ne csak néhány kiválasztott űrhajósnak legyen része hasonló látványban, a NASA elkészített egy rövid filmet. Ehhez az új távérzékelő hold első képsorozatát használták fel, amit a végleges, 705 km magasságú pályáról vettek fel.

A Landsat felvételeiből készült filmet ajánlatos teljes képernyős üzemmódban megnézni! (Film: NASA EO, képek: NASA / USGS)

A videóhoz felhasznált 185 km széles képsáv Észak-Oroszországban indul és Dél-Afrikában végződik, teljes hossza mintegy 9 ezer km. A mozaikot összesen 56 különálló, természetes színezésű felvételből rakták össze. Az LDCM számára 20 perc repülésbe telt ezek elkészítése.

A Landsat nyilvánosan is hozzáférhető, az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (U.S. Geological Survey, USGS) által fenntartott archívumába a sávokban készült felvételek „feldarabolva” kerülnek majd. A részletek közepének és széleinek koordinátáit úgy határozzák meg, hogy biztosítsák a könnyű összehasonlíthatóságot a korábbi Landsat műholdak (Landsat-4, -5, -7) archív felvételeivel. Az LDCM műszereinek kalibrálását május végére fejezik be. Ekkor kerül át a NASA fennhatósága alól a USGS kezelésébe, és kapja meg hivatalosan is a Landsat-8 nevet.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020