Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az Etna kitörése, hamis színekkel
(Rovat: A hét képe - 2013.02.24 08:15.)

Mintegy tíz hónapig tartó viszonylagos nyugalom után a szicíliai vulkán február 19-étől újra kitöréseket produkál. Egy aznapi műholdképet mutatunk.

A Tűzhányó blog csütörtöki beszámolója szerint a mostani kitöréssorozat már a negyedik felvonásánál tartott. Az alábbi kép a NASA Earth Observing-1 (EO-1) földmegfigyelő műholdjának fedélzetén működő Advanced Land Imager (ALI) berendezés felvételei alapján készült. A különböző hullámsávokban készített felvételeket úgy kombinálták egy képpé, hogy a színek jól kiemeljék a felszín jellegzetességeit.


Az Etna az űrből, 2013. február 19-én, közép-európai idő szerint 9:59-kor, vulkán mostani első kitörésének vége után mintegy 3 órával. (Kép: Jesse Allen, Robert Simmon / NASA EO-1 team)

A hamis színezésű képen a vörös, zöld és kék színek a valóságban rendre a rövid hullámhosszú infravörös, a közeli infravörös és zöld tartományoknak felelnek meg. A friss, forró láva a képen vörösnek tűnik, mivel a detektort telítésbe viszi a rövid infravörös hullámhosszakon, viszont a másik két sávban nem bocsát ki jelentős sugárzást. Az Etna lejtőit borító hó kékeszöld, mivel a rövid hullámhosszú infravörös sugárzást elnyeli, a többit viszont visszaveri. A vízcseppecskékből álló felhők fehérek, lévén hogy mindhárom észlelt sávban egyformán visszaverik a rájuk eső elektromágneses sugárzást. Az erdők és a növényzet zöld (főleg a közeli infravörösben feltűnők). A sötétszürke foltok régebbi (30-350 év közti korú) lávafolyások, amelyeket még nem vett teljesen birtokba a növényzet.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020