Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Guam
(Rovat: A hét képe - 2012.03.15 08:15.)

Az egyik amerikai fennhatóság alatt álló csendes-óceáni szigetre látogatunk egy műholdfelvétel segítségével.

2011 utolsó előtti napján, december 30-án a NASA EO-1 (Earth Observing-1) műholdjának sikerült egy felhőmentes napot kifognia Guam szigete fölött. Ekkor készítették az ALI (Advanced Land Imager) műszerrel az alábbi képet az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó csendes-óceáni szigetről.


Az északkeleti-délnyugati irányban kb. 50 km hosszú Guam szigete az EO-1 műhold valódi színeket visszaadó felvételén. (Kép: J. Allen, R. Simmon / NASA EO-1 team / USGS)

Guam a Csendes-óceán trópusi vidékén, a Mariana-szigetek láncának déli végén található. Ez a szigetcsoport legnagyobb tagja, területe 543 négyzetkilométer. Az űrből megfigyelhető tájképet erdők, települések és amerikai katonai bázisok határozzák meg. A légierő kötelékében egy műholdkövető állomás is található a szigeten. Két feltűnő alakzat a sziget belsejében, illetve északkeleti csücskén elhelyezkedő repülőtér. (Ez utóbbit, az Andersen Légibázist az alábbi kinagyított részlet mutatja közelebbről.)


Guam éghajlatát két évszak jellemzi: az esős (júniustól decemberig) és a száraz (januártól júniusig). Az itt bemutatott űrfelvétel épp az esősből a száraz évszakba való átmenet idején készült. A sziget két felén – az északin és a délin – a talaj adottságai igen eltérőek. Délen a vulkanikus kőzet a jellemző, a lehulló esővíz itt folyókat táplál. Északon szinte minden csapadék elszivárog a talajba, az üledékes eredetű, porózus szerkezetű mészkőbe.

A szigetet korallzátonyok ölelik körül. A felvételen különösen látványosak Guam nyugati (Apra Harbor) és déli végénél (Cocos Lagoon). A lagúnák sekély vize világoskék színű az űrfelvételen.


Cocos Lagoon, Guam.

Nem messze Guamtól az óceán nem hogy sekély, de a lehető legmélyebb. Itt található ugyanis a Mariana-árok, bolygónk legmélyebben fekvő tenger alatti része. Legnagyobb mélysége a tenger szintje alatt közel 11 km. A mélytengeri árok két óceáni kőzetlemez (a Pacifikus- és a Fülöp-lemez) határán, ütközési zónájában alakult ki.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018