Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Forgószél a Marson
(Rovat: A hét képe, Űrszondák a Marsnál - 2012.03.08 07:15.)

A kanyargó portölcsérről és árnyékáról a bolygó körül keringő amerikai Mars Reconnaissance Orbiter készített lélegzetelállító pillanatfelvételt.

A kb. 800 m-rel a Mars felszíne, közelebbről az Amazonas Planitia fölé tornyosuló jelenséget a nagyfelbontású HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) kamera képén fedezték fel a kutatók. A felvétel idén február 16-án készült.


Az évszak tavasz vége, a napszak délután a Mars Reconnaissance Orbiter(MRO) felvételén. A kép egy 644 m-es területet ábrázol. Az árnyék hosszából lehet következtetni a kb. 30 m széles portölcsér magasságára. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona)

A porördögökként is emlegetett forgószelek nem ritkák a Marson. A felszínt a lefényképezett területen is korábbi hasonló „mini-tornádók” nyomai tarkítják. A Földön is előforduló légköri jelenséget végső soron a Nap sugárzása következtében fellépő hőmérséklet-változás okozza. A talaj felmelegedésével a közvetlenül a felszín feletti légréteg is felmelegedik. A felszálló ritkább levegő magával ragadja a finomabb porszemcséket, ettől válik szemmel (és az űrszonda kamerájával) láthatóvá a jelenség. Ha adottak a körölmények, a felemelkedő levegő forgásba kezd. A marsi porördögök révén a felszín anyaga folyamatosan átrendeződik, felkavarodik, „frissül”, még ha egyszerre csak egy kis területen, a forgószél elhaladásának nyomán is.

Az MRO szonda 2006 óta vizsgálja a vörös bolygót, hat tudományos műszerrel. Mostanáig már több adatot küldött vissza a Marsról, mint az összes eddigi keringő és leszálló űrszonda együttvéve. A nagyfelbontású kamera felvételeinek és a hosszú időtávnak köszönhetően egyre több alkalom nyílik a változásoknak – a jég évszakos alakulása, a szelek, a meteorbecsapódások felszínformáló hatásainak – a megfigyelésére is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020