Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új sziget születik a Vörös-tengeren
(Rovat: A hét képe - 2011.12.28 13:15.)

A Jemen nyugati partjai közelében bekövetkezett tengeri vulkánkitörés nyomán eddig nem látott kis szigetet mutatnak az űrfelvételek.

A beszámolók szerint december 19-én helyi halászok 30 m magasságba is felszökő lávát figyeltek meg a Vörös-tenger déli részén, Jemen partjai közelében, a Zubair-szigetcsoportnál. A NASA Terra és Aqua földmegfigyelő műholdjain működő MODIS műszerek 20-án és 22-én is füst- és gázfelhőket figyeltek meg az adott helyen. Az Aura műhold légköri ózont monitorozó OMI berendezése pedig a kén-dioxid megnövekedett koncentrációját mérte. Mindez arra utal, hogy a kitörés valóban megtörtént.

Az alábbi két, nagyfelbontású űrfelvétel közül a felső december 23-án készült, az ugyancsak amerikai EO-1 (Earth Observing-1) műhold ALI (Advanced Land Imager) detektorával. A jól kivehető sűrű, délről észak felé fehéredő felhő részben vulkáni füstből és hamuból, részben vízgőzből állhat. Összehasonlításul lent ugyanazzal a műszerrel, ugyanarról a területről, de jó három évvel ezelőtt készített, valós színeket mutató űrfelvétel látható. A 2011-es képen feltűnő felhő déli végénél a korábban háborítatlan tengerfelszín fölé most egy kis vulkáni sziget magasodik.A terület űrfelvételen, 2011. december 23-án (fent) és 2007. október 24-én (lent). (Képek: Jesse Allen / NASA EO-1 team)

A Jemen partjai mentén északnyugat-délkeleti irányban futó szigetcsoport kis tagjai vulkáni eredetűek. Ezen a területen jelenleg két nagy tektonikai egység, az Afrikai- és Arábiai-kőzetlemez távolodása folyik. A hasadékban feltörő magma miatt itt rendszeres a vulkáni tevékenység.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020