Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Amikor az államhatár az űrből is látszik
(Rovat: A hét képe - 2011.09.18 08:15.)

Az India és Pakisztán közötti határ vonala a Nemzetközi Űrállomásról készített éjszakai fényképen jól kivehető.


A felvétel az ISS-ről 2011. augusztus 21-én készült India és Pakisztán északi részéről. (Kép: NASA JSC)

A fényes sárga foltok kisebb-nagyobb városokat jelölnek. Közülük néhány – például az indiai főváros, Újdelhi, és a pakisztáni főváros, Iszlámábád – nevét fel is tüntették. (A két főváros távolsága kb. 700 km.) A városokat összekötő nagyobb utak szintén fényes vonalakként látszanak az éjszakai felvételen. Kevésbé feltűnő, de észrevehető még a részben felhővel borított Himalája hegyvonulata. (Az északi irány a képen balra lefelé mutat.)


De mi az a narancsszínű vonal, amely a kép közepén kígyózik, és az autópályáknál is fényesebbnek és folytonosabbnak tűnik? Nem más, mint a két – egymással nem túl barátságos – szomszédos állam közötti, kerítéssel megerősített, fényárban úszó határzóna. A kerítés elsődleges szerepe a csempészet megakadályozása. Hasonlóan kiépített határszakasz húzódik India keleti, Bangladessel közös határán (ez nem látható a felvételen).

A horizont fölött, a kép tetején látszó, a Föld görbületét követő csíkból jövő fényt a légkör felső részében (kb. 80 km magasan) a Nap ultraibolya sugárzása által gerjesztett molekulák bocsátják ki.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020