Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Árvíz színesben
(Rovat: A hét képe, Katasztrófák ellen - 2011.05.20 07:15.)

Május 14-én az USA Louisiana államában, Morganza mellett meg kellett nyitni az áradó Mississippi töltését. Az elöntött terület űrfelvételeken.

A vésztározó megnyitását az indokolta, hogy a magas vízállás már sűrűn lakott területeket – Baton Rouge és New Orleans környékét – fenyegetett. Egy ilyen művelettel nagy károkat lehet megelőzni, azonban okozni is – igaz, sokkal kevesebb embernek, a vésztározónál élő, az ottani földeket művelő lakosságnak. Az árvízi védőgát, amelyen egy út is fut, összesen 125 zsilippel rendelkezik. Ezek közül 11-et nyitottak meg május 16-ig. Korábban egyetlen alkalommal, még 1973-ban kényszerültek itt erre a lépésre az árvízvédelmi szakemberek.


Légi felvétel a gátról és az áradó Mississipi folyó által elöntött területekről. (Kép: Team New Orleans, US Army Corps of Engineers)

A NASA Earth Observing-1 (EO-1) távérzékelő műholdjának Advanced Land Imager (ALI) műszerével az első zsilipnyitás után egy nappal, 2011. május 15-én készítettek felvételt a vidékről. Az első kép valós színekben mutatja a tájat. Az elöntés csak ott nyilvánvaló, ahol nyílt vízfelszín látható a magasból. Azokn a helyen, ahol a tajtékzó víz átzúdul, az űrfelvételen fehér folt tűnik fel. A víz színárnyalata a hordalék mennyiségétől és a mélységtől is függ.


A következő, hamis színezésű képen a több eltérő hullámsávban készült felvételt úgy kombinálták, hogy az erdős területeket elöntő – és a fenti képen nem olyan jól látszó – víz is könnyebben elkülöníthető legyen. A közeli infravörös sávokban a műhold fedélzetén repülő detektor érzékenyebb a vízről jövő elektromágneses sugárzásra.


(Képek: NASA EO / Jesse Allen / Robert Simmon)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020