Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Színes radarvilág
(Rovat: A hét képe, Környezetünk védelme , Mezőgazdaság - 2011.03.22 10:15.)

Polarizációs radarkép német műholdról, német területről, németországi Űrvilág-olvasóink tiszteletére.

Tavaly Németország volt a harmadik azon külföldi országok listáján, ahonnan a legtöbb látogató érkezett az Űrvilág oldalaira. Az országokat sorra vevő cikksorozatunk harmadik részében így most egy német radaros távérzékelő mesterséges hold, a TerraSAR-X egyik olyan képét mutatjuk be, amely német területről készült.

Természetesen nagy gondban lennénk, ha ilyen rövid terjedelemben a teljes német űrtevékenységről kéne valamiféle keresztmetszetet adnunk, ezért választottuk ezt az egyszerűbb megoldást. Németország az Európai Űrügynökség egyik vezető tagállama, emellett saját űrkutatási-űripari szektora is világszínvonalú, s az űrkutatás vívmányainak hasznosításában is élen jár.(A kép és kinagyított részlete: DLR)

A fenti radarkép színei ne tévesszenek meg senkit: a német műholdas radar sem „lát” színesben. Az űreszközről kibocsátott rádióhullámok – a TerraSAR-X esetében az X-sávban, 3,1 cm hullámhosszon – visszaverődnek a Föld felszínéről. A műhold rögzíti amplitúdójukat és fázisukat. Az amplitúdókép (amit szürkeárnyalatos megjelenítésben szokás ábrázolni) mutatja meg, hogy honnan milyen erős a visszaverődés.

A TerraSAR-X emellett a visszavert jelek polarizációjára, vagyis rezgési síkjára is érzékeny. Az itt bemutatott kép színkódolása is erre utal. A rádiójelek vízszintes (horizontális, H) vagy függőleges (vertikális, V) polarizációval hagyják el a műholdat, és a visszavert sugárzást is ilyen polarizációs detektorokkal tudják érzékelni. A vörös szín a HH, a zöld a VV, a kék pedig a HV polarizációs jel erősségének megfelelően keveredik a képen. (Az első betű a kibocsátott, a második a vett jel polarizációjára utal.) Az így kapott információból megállapítható a radarvisszaverő felület néhány fontos tulajdonsága, elsősorban a talaj nedvességtartalma, valamint a felszín tagoltsága. Így az űrből végzett radaros távérzékeléssel nyert adatok felhasználhatók például a felszínborítás fajtáinak megállapításához, a nedvességtartalom méréséhez, változásainak követéséhez. A vízfelszínek esetén a tagoltság (hullámosság) kapcsolatban van a szél aktuális sebességével.

A feltérképezett terület: Kubitzer Bodden (a Balti tengerben, jobbra Rügen szigete és balra a kontinens közötti öböl) partvidéke, Stralsundtól északra. A TerraSAR-X radarmérései 2007. július 7-én készültek. A vidék „hagyományos” űrfelvételek alapján a Google Maps térképén is megtekinthető:


Nagyobb térképre váltás

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020