Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tiszta ég az Alpok fölött
(Rovat: A hét képe - 2011.02.22 07:15.)

Az Alpok íve a Földközi-tenger olasz-francia partvidékétől egészen Bécsig tart. A hegység egyetlen szép téli űrfelvételen látható.

A hegység fölötti tiszta ég 2011. január 17-én lehetővé tette, hogy a NASA Terra földmegfigyelő mesterséges holdjának MODIS műszerével elkészítsék a természetes színeket mutató űrfelvételt.


A képen a hófödte csúcsok és hegygerincek mellett jól látszanak a növényzettel borított, sötét színű völgyek. Ezek némelyikében alacsony szintű felhőzet kígyózik – ezek voltak aznap az egyedüli helyek az Alpok térségében, ahonnan mégsem látszott a tiszta égbolt. Ugyancsak folyamatos felhőtakaró borítja dél felől a Pó völgyét, és az Adriai-tenger (jobbra lent) kékje is alig látszik ki a felhőzet alól.


A fenti űrfelvétel egy kinagyított részlete, az Alpok északnyugati, felhő borította völgyeivel. (Képek: Jeff Schmaltz / MODIS Rapid Response Team / NASA GSFC)

Az Alpok több tízmillió éve kezdett kialakulni, miközben az Afrikai-kőzetlemez lassan közeledett az Eurázsiai-lemezhez. A most is zajló gyűrődés hatására a terület kiemelkedett. A Földön a hasonló hegyláncok magasságát növelhetik a tektonikus folyamatok, de van egy ezzel ellentétes hatás is: a jég, a víz és a szél eróziója. Az erózió által lekoptatott finom üledéket a folyók és a szél elszállítják. Eközben folyamatosan csökken a hegység össztömege. Ezzel együtt csökken a földkéregre kifejtett nyomása is, ami emelkedéshez vezet. A mérések azt mutatják, hogy az Alpok esetében a magasságnövelő és -csökkentő hatások jelenleg nagyjából kiegyenlítik egymást.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020