Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vulkánkitörés Japánban
(Rovat: A hét képe - 2011.02.04 16:30.)

A legdélibb nagy szigeten fekvő, 1967-ben még egy James Bond-film természetes díszletéül is szolgált Sinmodake-vulkán 52 évig szunnyadt.

A Sinmodake (angolosan írva Shinmoe-dake) a Csak kétszer élsz (You Only Live Twice) című filmben „szerepelt”. A Japán harmadik legnagyobb szigetén, Kjúsún (Kyushu) található tűzhányóból induló füstfelhőt szépen mutatja az Envisat műhold ma készült felvétele.


Az ESA Envisat földmegfigyelő műholdjának MERIS műszerével február 4-én készült, valódi színeket mutató űrfelvétel (Kép: ESA)

A Sinmodake mostani kitörése január 27. óta tart. A vulkáni hamu és füst 3000 km magsaba is elért. Az Envisat képén délebbre a Szakuradzsima (Sakurajima), egy másik vulkán is kivehető, amely 1955 óta lényegében folyamatodan aktív, évente több ezer kisebb kitörést produkál.

Egy nappal korábban, február 3-án vette fel az alábbi képet a NASA EO-1 (Earth Observing-1) műholdjának ALI detektora. A nagyobb felbontású és jóval kisebb területet mutató űrfelvételen látható a kráter, s benne az egyre növekvő méretű lávaboltozat. A vulkáni hamu- és füstfelhő a képen fehér és világosszürke színű, kelet felé haladva egyre vékonyodik. Szürke hamuréteg borítja a krátertől délkeletre fekvő vidéket. A képen, a vulkántól északkeletre egy jéggel borított felszínű krátertó is feltűnik.


Az amerikai EO-1 műhold február 3-i valódi színes űrfelvétele a Sinmodake-vulkánról és környezetéről. (Kép: Robert Simmon / NASA EO-1 Team)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020