Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Hold déli pólusvidéke, ahogy sosem láttuk
(Rovat: A hét képe, A Holdnál - 2011.02.01 07:15.)

Az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszonda kamerájának fél éven át készített felvételeiből egy érdekes megvilágítási képet állítottak össze.

A kombinált képhez több mint 1700, különböző időpontokban készült felvételt használtak fel. Ezek mind ugyanarról a vidékről, a Hold déli pólusának környezetéről készültek, de hat hónapon át változó megvilágítási viszonyok mellett. Az eltelt hosszú idő és a sok felvétel biztosította, hogy minden előforduló megvilágítás létrejöjjön. A Hold forgástengelye csak kb. 1,5°-os szögben hajlik az Ekliptikához (vagyis a Föld Nap körüli pályájának a síkjához) képest, ezért vannak olyan kráterbelsők, ahová sohasem ér el a napfény. Ezeket az állandóan árnyékos területeket fekete szín jelöli a képen. A környező vidék jelentős része ugyanakkor – legalább időlegesen – napfényben fürdik.


A Hold 88° déli szélességétől délre eső vidék 6 hónapos (valójában hat „holdi napos”) megvilágítási térképe. (Kép: NASA / GSFC / Arizona State University)

A Hold körül poláris pályán keringő LRO széles látószögű kamerája által készített képeket egyszerű eljárással összegezték. Amelyik pixel helyén egy adott időpontban a felszín meg volt világítva, ott fehér, ahol nem, ott fekete színt használtak. Utána a kombinált képen a szürke árnyalatai aszerint állították elő, hogy a megfelelő pixel a felhasznált egyedi felvételek hány százalékában bizonyult feketének vagy fehérnek.

A kép közepén a 19 km átmérőjű, 4 km mély Shackleton-kráter látható. Az égitest déli pólusának pontos helye a kráter peremén található – ha egy óra számlapját képzeljük oda, a 9 órának megfelelő pozíció körül.

Az LRO „napi” (ami a Földön kb. 28 nap) és éves megvilágítási térképeket készít a Hold mindkét sarkvidékéről, a jövőbeli holdi küldetések előkészítése céljából.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020