Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Heves esőzések
(Rovat: A hét képe, Időjárás és előrejelzése - 2011.01.29 08:15.)

Panama, Costa Rica, Kolumbia. Ezek az országok voltak a rejtvényül feladott térképrészleten. Kiderül az is, ki nyerte tőlünk az első Iskolai Űratlaszt.

Tavaly december elején a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék annyira felduzzasztotta a Panama-csatorna vízrendszeréhez tartozó két mesterséges tavat, hogy az Atlanti- és Csendes-óceán közötti átjárást biztosító csatornát 17 órán át le kellett zárni a hajóforgalom elől. (A csatorna 96 éves történetében addig csak kétszer zárták le a létesítményt.) A rejtvényként feladott képrészlet közepén Panama, tőle nyugatra Costa Rica, keletre Kolumbia partvonalai voltak felfedezhetők. Most bemutatjuk a nagyobb részletet ábrázoló, feliratokkal is ellátott térképet.A 2010. december 6-12. között esett csapadék mennyisége a NASA TRMM (Tropical Rainfall Measuring Mission) és más műholdjainak kombinált mérései alapján. A sötétkék szín 600 mm-nél is több lehullott esőt jelez, a világosabb árnyalatok egyre kevesebbet. Panamán kívül Kolumbia csendes-óceáni partjai mellett hullott jelentős csapadék. (Kép: Jesse Allen / TRMM Science Data and Information System / NASA GSFC)

Egy év kihagyás után újítottuk fel az Űrvilág portál rejtvényrovatát. Nagy örömünkre szolgált, hogy olvasóink rekordszámú (közel ötven) megfejtést küldtek be, s közülük egy kivéteével mind helyes is volt. A jó választ adók közül kisorsolt szerencsés játékosunk, Gódor Győző a Magyar Űrkutatási Iroda jóvoltából a 2006-ben megjelent Iskolai Űratlasz egy példányát kapja jutalmul. Nyereményéhez gratulálunk! Egy apró különdíjat juttatunk el Kósa Tamásnak, aki éles szemmel egyedüliként vette észre, hogy a rejtvényünkhöz megadott képkivágás bal felső sarkába odakerült néhány fekete képpont, amelyek egy negyedik ország, Nicaragua határvonalához tartoznak.

Akinek most nem kedvezett a szerencse, annak vigasztalásul elmondjuk, hogy még négy űratlasz vár gazdára. Rejtvénysorozatunk következő kérdésével hamarosan jelentkezünk! Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy az is hozzájuthat az exkluzív, kereskedelmi forgalomban nem kapható kötethez, aki támogatja a Magyar Asztronautikai Társaságot (MANT). Az űrkutatás népszerűsítésével is foglalkozó, idén 55 éves civil szervezet anyagi ellehetetlenülésének megakadályozásáért gyűjtés indult. Annak, aki adományként legalább 10 ezer forintot át tud utalni az egyesület számlájára, és a Mentsük meg a MANT-ot! honlapon megadja címét is, hálából egy Iskolai Űratlaszt küldenek – amíg a 100 darabos készlet tart.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020