Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Különleges napfogyatkozás
(Rovat: A hét képe - 2011.01.05 14:00.)

Nem először mutatunk be olyan bravúros asztrofotót, amelyet Thierry Legault készített. A tegnapi napfogyatkozás idején a Nemzetközi Űrállomást is lencsevégre kapta, amint az épp a napkorong előtti haladt át.

A látványos égi jelenségek kedvelői számára az idei év január 4-én egy részleges napfogyatkozással kezdődött, amit Európa, Észak-Afrika és Közép-Ázsia egyes vidékeiről lehetett megfigyelni. Nálunk sajnos a ködös, borús időjárás az ország legnagyobb részén lehetetlenné tette a mostani napfogyatkozás követését. A neves francia asztrofotós nem csak a szinte biztosra vehető derült idő miatt utazott Ománba, hanem azért is, mert onnan egy időben valójában két fogyatkozás volt fényképezhető egyszerre, még ha nagyon rövid ideig is. Ezt sikerült megörökítenie az alábbi fotón.


A Nap korongja előtt nem csak a Hold, de – annál persze lényegesen gyorsabban, csupán 0,86 másodperc (!) alatt – a Nemzetközi Űrállomás is átvonult. Ez utóbbit a kép bal felső negyedében láthatjuk, a másodperc ötezred részéig tartó expozíció nyomán. A Nap egy-egy részét valójában a Föld két legnagyobb méretű kísérője – az egyik természetes, a másik ember alkotta – takarta el előlünk. A hozzávetőleges távolságok: a Nap 150 millió, a Hold 400 ezer, az űrállomás csak kb. 500 km-re volt a képet készítő fotóstól.


(Képek: Thierry Legault)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020