Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nézzünk a Szahara szemébe!
(Rovat: A hét képe, Envisat - 2010.12.05 09:15.)

A látványos űrfelvételt a furcsa, már a legelső űrhajósoknak is feltűnt geológiai képződményről az ESA Envisat műholdja készítette.


Észak-Afrikáról, Mauritánia és Nyugat-Szahara egy részéről, az Atlanti-óceán partvidékéről készült az Envisat földmegfigyelő műhold MERIS műszerének felvétele, 2010. november 1-jén. (Kép: ESA)


A fenti űrfelvétel egy kinagyított részletén látható a Mauritánia területén fekvő El Richat, más nevén a Szahara szeme vagy Afrika szeme.

A mintegy 50 km-es átmérőjű kerek alakzat és vidéke felülről nézve egy szemre emlékeztet. Valamikor azt gondolták, hogy egy meteorbecsapódás nyomán keletkezett kráterről lehet szó. A mai elképzelések szerint ez egy olyan kiemelkedés, amelyben a különféle kőzeteket eltérő módon „munkálta meg” a szél és a víz eróziója. Emiatt alakultak ki a koncentrikus körök. A kopásnak jobban ellenálló, kemény kőzetek formálják a magasabb gerinceket (kék és lila), a puhábbak a völgyeket (sárga színnel).

A környező, a felvételen sötétebb színű terület mintegy 200 méterrel emelkedik a homoksivatag fölé. A külső perem legmagasabb csúcsa 485 m-es.


Nem messze van innen Mauritánia legmagasabb pontja, a 915 m-es Kediet ej Jill. A kör alakú El Richat képződménytől északnyugati irányban fekszik, s a képen a környezettől ugyancsak elütő, sötét színben látható. Kőzetanyaga magnetit. Mágneses tulajdonsága miatt itt a hagyományos iránytűk „megbolondulnak”.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018