Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vörösiszap-katasztrófa: újabb űrfelvételek
(Rovat: A hét képe, Katasztrófák ellen - 2010.10.13 11:45.)

Az eddigi legjobb, fél méteres felszíni felbontású műholdképek az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt gátjáról és a katasztrófa által közvetlenül érintett településekről.

A képek feldolgozását a német repülési és űrkutatási központ (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, DLR) műholdas távérzékeléssel foglalkozó részlegének egyik „gyors reagálású” egysége (Zentrum für Satellitengestützte Kriseninformation, ZKI) végezte. Feladatuk, hogy a hét minden napján, a nap 24 órájában készen álljanak arra, hogy a világ bármely pontján bekövetkező természeti csapás, környezeti vagy ipari baleset esetén lehetővé tegyék a műholdas adatok (képek) gyors elemzését. Termékeiket igény esetén a mentést szervező hatóságok rendelkezésére bocsátják, illetve internetes honlapjukon nyilvánosan elérhetővé teszik.

A DLR ZKI munkájának eredménye gyakran megjelenik a műholdas távérzékelést is végző űrügynökségek által épp 10 éve kezdeményezett nemzetközi egyezmény (International Charter on Space and Major Disasters) honlapján is. Az egyezmény keretében a résztvevő űrügynökségek és műholdüzemeltetők ingyen, a lehető leggyorsabban rendelkezésre bocsátják a katasztrófa által sújtott térségről készített friss felvételeiket. Így naprakész információ szerezhető a károk területtől függő mértékéről, a mentés állásáról. Az egyezménytől azonnali segítséget a hozzá csatlakozott országok erre felhatalmazott hatóságai, vagy az ENSZ, az Európai Unió egyes szervezetei kérhetnek.

Az Űrvilágnak egyelőre nem sikerült kiderítenie, hogy Magyarországon kinek, melyik szervezetnek volna joga és lehetősége aktiválni az egyezményt. A mostani baleset esetében nem éltünk ezzel a lehetőséggel, nem történt ilyen hivatalos lépés, különben az egyezmény honlapján ennek volna nyoma. Ezért aztán maguk az alább bemutatott információs anyagok sem közvetlenül az október 4-én bekövetkezett gátszakadás után, hanem egy héttel későbbről valók. (Elkészítésükhöz tudomásunk szerint végső soron egy nem hivatalos, szakmai célú személyes érdeklődés és adatkérés vezetett.)

A Kolontár környezetéről készített, aktuális és korábbi műholdas felvételeken alapuló térképek és értelmezésük (méretarányok fentről lefelé 1:30000, 1:22500 és 1:5000) az alábbiak:


A kép nagyobb felbontásban itt elérhető. (Kép: GeoEye / RapidEye / OSM / DLR)


A kép nagyobb felbontásban itt elérhető. Különféle radaros és optikai távérzékelő műholdak adatainak kombinálásáva, az október 6-án érvényes állapotot mutatva. (Kép: MacDonald, Dettwiler and Associates / InfoTerra / CNES / OSM / DLR / AP)


A kép nagyobb felbontásban itt elérhető. (Kép: DigitalGlobe / DLR)

Két kinagyított részlet a fenti képekből:


50 cm-es felbontású felvétel az átszakadt gátról, a WorldView-2 műholdról. (Kép: DigitalGlobe, feldolgozás: DLR)


A gát, még ép állapotban, TerraSAR-X műhold 2009. február 16-án készült radarképén. (Kép: Infoterra GmbH, feldolgozás: DLR)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018