Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ködös völgyek Brit Columbiában
(Rovat: A hét képe - 2010.02.28 08:00.)

Egy űrfelvétellel köszöntöttük a téli olimpia kezdetét, s most egy másikkal búcsúztatjuk a ma véget érő sportesemény-sorozatot.

Egy héttel ezelőtt, február 21-én, helyi időben nem sokkal dél előtt, 11:35-kor készült az alábbi űrfelvétel a NASA Terra földmegfigyelő műholdjának MODIS műszerével. A Kanada Brit Columbia tartományában fekvő Vancouvertől északkeletre, a völgyekben vastag köd kígyózik. A felső felvételen a valóságoshoz közeli színek látszanak. Alatta az infravörös és látható tartományokban mért adatok alapján készült hamis színezésű kép jól kiemeli a különbséget a valóságban egyaránt fehér hótakaró és a köd között. (Az alsó képen a növényzet zöld, a hó türkiz színű. A völgyeket kitöltő köd halvány kékeszöld árnyalatú, majdnem fehér.)(Képek: NASA / J. Allen / LAADS)

A köd valójában olyan felhő, amely a felszín közvetlen közelében keletkezik. A felhők akkor jönnek létre, amikor a levegőben levő víz eléri az ún. harmatpontját, a légnemű halmazállapotú vízpárából folyékony cseppecskék kondenzálódnak. Ez a magas páratartalmú levegő lehűlésével, egy adott hőmérsékleten következik be. Északnyugat-Amerika csendes-óceáni partvidékén ebben az évszakban gyakoriak a völgyeket kitöltő ködök. Tiszta téli éjszakákon a földfelszín és a felette húzódó levegő gyorsan lehűl, főleg nagy tengerszint feletti magasságokon. A hideg levegő sűrűsége nagyobb, ezért a völgyekben lefelé áramlik. Ott a nedves levegő eléri a harmatpontot, kialakul a köd. Ha gyenge a légmozgás, akár napokig is megmarad.

A Vancouvertől északra található Whistler környékén megrendezett olimpiai versenyek némelyikén is láthattunk ködöt a tévéközvetítések során. Az itt bemutatott felvételen azonban a ködös völgyek távolabb, északkeleti irányban a legfeltűnőbbek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020