Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vízzel teli vulkáni kaldera
(Rovat: A hét képe - 2009.12.28 09:00.)

Az Oroszországhoz tartozó Kuril-szegetek egyik tagján található az a szép természeti alakzat, amelyről az űrfelvétel készült.

A kaldera több mint 9000 évvel ezelőtt, egy hatalmas vulkáni robbanás során keletkezett. A Kamcsatka déli csücskének folytatásaként sorakozó Kuril-szigetekhez tartozó Onekotan-szigetet található, neve Tao-Ruszir. Napjainkban tiszta, mély víz tölti ki a kb. 8 km átmérőjű, közel kör alakú mélyedést. A tájat a NASA EO-1 (Earth Observing-1) földmegfigyelő mesterséges holdjának ALI (Advanced Land Imager) műszerével fényképezték, 2009. június 10-én.


(Kép: R. Simmon / NASA EO-1 Team)

A valós színeket mutató felvétel késő tavasszal készült. Az olvadóban levő hó és jég maradéka érdekes csíkos mintázatot rajzol a barnás felszínre. A kaldera északnyugati részén emelkedik ki – mint sziget a szigeten – az 1325 m magas Krenyicin-csúcs kúpja. A Kuril-szigetcsoport vulkanizmusát az Eurázsiai-kőzetlemez alá bukó Csendes-óceáni lemez táplálja feltörő magmával. A Krenyicin egyetlen feljegyzett kitörése 1952-ben volt, egy héttel egy nagyerejű földrengést követően.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020