Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Lítiumbánya Argentínában
(Rovat: A hét képe - 2009.07.01 09:00.)

Az ország északnyugati részén fekvő kiszáradt tómeder mellett lítiumot termelnek ki.

Az alábbi, valódi színeket mutató űrfelvételen főleg a barna és fehér színek dominálnak. A kép a NASA EO-1 (Earth Observing-1) földmegfigyelő műholdjának ALI (Advanced Land Image) műszerével 2009. május 16-án készült.


Salar del Hombre Muerto, Argentína. (Kép: J. Allen / NASA EO-1 Team)

A salar egy sós tómeder. Úgy alakul ki, hogy a sekély tóból rendszeresen elpárolog a benne levő kevés víz, az oldott ásványok pedig kemény rétegeket alkotva a talaj felszínén kicsapódnak. A sók okozzák a képen a vakító fehér színt. A környék, a Föld legszárazabb vidéke, az Atacama-sivatag többi hasonló tómedrétől eltérően a Salar del Hombre Muerto annyi esővizet kap, hogy több-kevesebb rendszerességgel megjelenik benne egy sekély vízréteg. A víz átszivárog a sós rétegen, és kioldja annak tartalmát. Az itteni sóz víz gazdag lítiumban. A periódusos rendszer hármas rendszámú elemét az ipar számos területén használják, például a gyógyszergyártásban vagy akkumulátorok, ötvözetek készítéséhez.

A lítium kinyerése céljából a sós vizet mesterséges tavakba szivattyúzzák, ahol a napsütés és a szél hatására a víz gyorsan elpárolog. A bányaépületek és a mesterséges szikkasztók a kép bal alsó részén láthatók.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018