Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Furcsa körök a Bajkál-tó jegén
(Rovat: A hét képe - 2009.06.06 09:00.)

Idén április végén a Nemzetközi Űrállomásról készített fotókon különös, 4,4 km-es átmérőjű alakzat tűnt fel a tó jegén.

Az egyelőre bizonytalan eredetű kör a Bajkál-tó déli csücskének környékén jelent meg. A körben a jégréteg vékonyabb, ezért a színárnyalat a környező jégtakaróhoz képest sötétebb. Ugyanitt megfigyelhető, hogy a környező jég felrepedezett.


A Nemzetközi Űrállomásról 2009. április 25-én készült fénykép a Bajkál-tó déli végét mutatja. (Kép: NASA / JSC)

Szibériában elég hideg van ahhoz, hogy a tó jege akár júniusig is megmaradhasson. Ebben az időszakban a jég már vékony, és az időjárástól függően gyorsan változhat: akár egy-két napon belül szinte teljesen felolvadhat, majd újra befagyhat.

A NASA Terra és Aqua földmegfigyelő műholdjainak MODIS detektoraival készített képsorozat tanúsága szerint a déli kör már április 5-én látható volt. Ráadásul távolabb, a tó középső részén egy teljesen hasonló alakzat volt megfigyelhető. (Az alábbi MODIS kép április 20-án készült, a két kör helyét kis sárga nyilakkal jelölték be.)


A Bajkál-tó a nagyobb területet mutató űrfelvételen. (Kép: NASA)

Április 20. után négy napig felhő borította a tájat. Utána a tó közepén levő körben jégmentes vízfelület jelent meg. Hasonló, még ha nem is ennyire feltűnő kör alakú mintázatokat korábban az amerikai űrrepülőgépek (Challenger, STS-51B, 1985. április; Endeavour, STS-59, 1994. április) utasai is láttak már itt, a Bajkál-tó középső részén. A mostani jelenség egészen április 27-ig volt megfigyelhető a MODIS felvételeken.

A körök keletkezésének oka feltehetően a mélyből feláramló melegebb víz. Ilyen, a mélyből fakadó forrásoknak tulajdonított jelenségek jól ismertek a tó egyes területein, de nem a déli csücske környékén, ahol az egyik legnagyobb a vízmélység.

A Bajkál-tó – a benne tárolt édesvíz térfogata alapján – a Föld legnagyobb tava. Mélysége is csúcstartó: a maximális érték 1637 m. Földtörténeti szempontból a legidősebb tavak egyike, korát 25-30 millió évesre becsülik. Fenekén az üledékréteg vastagsága elérheti a 7 km-t. A Bajkál-tó Oroszország egyik legnagyobb természeti kincse, gazdag és különleges növény- és állatvilággal. Szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020