Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bemutatkozott a GeoEye-1
(Rovat: A hét képe - 2008.10.12 04:00.)

Nyilvánosságra hozták az eddigi legjobb felbontású kereskedelmi műholdképeket kínáló új űreszköz első felvételét.

Az október 7-én – majdnem pontosan egy hónappal a start után – készített kép a Pennsylvania állambeli Kutztown Egyetem területét mutatja. Az egyetem Reading és Allentown városa közt félúton fekszik. A felvétel gyakorlatilag az első olyan helyről készült, amelyet a műhold a kamera kinyitása után megpillanthatott.


(Kép: GeoEye)

A GeoEye-1 egyidőben 41 cm-es felbontású fekete-fehér és 165 cm felbontású színes felvételeket képes készíteni. Az előbbiek túl jó minőségűek, ezért az amerikai törvények szerint kereskedelmi forgalomba hozataluk előtt 50 cm-es felbontásúra kell „rontani” azokat. Az itt bemutatott színes kép felszíni felbontása is fél méteres, az eredeti fekete-fehér és színes felvétel kombinálásával állították elő. A képen az egyetem épületei, utak, parkolóhelyek, sportpálya látható. A műhold 681 km magasból készítette a felvételt.

A start óta a fedélzeti műszerek ellenőrzése és kalibrációja folyt. A berendezésekkel minden a legnagyobb rendben van. A GeoEye-1 hamarosan teljes üzemben ontja majd a képeket megrendelőinek, amelyek közül a két legnagyobb az Egyesült Államok kormányzata és a Google.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020