Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az EB-döntő helyszíne az űrből
(Rovat: A hét képe - 2008.06.29 09:40.)

A labdarúgó Európa-bajnokság ma esti döntőjét Bécsben játssza Németország és Spanyolország válogatottja.

A mérkőzés helyszíne, az osztrák főváros és környéke látható az alábbi műholdképen. A színek első pillantásra a valóságoshoz közelinek tűnnek. Mégsem a látható fény tartományában készült űrfelvételről van szó, hanem radarképről. Pontosabban 2003-2004-ben, három különböző időpontban készült radarképek kombinációjáról: a 2004. május 17-i felvételt vörös, a 2004. július 26-it zöld, a 2003. március 24-én felvett képet kék színnel kódolták.


(Kép: ESA)

Az európai ERS-2 műhold apertúraszintézis-radarjával (Synthetic Aperture Radar, SAR) készült felvételek közepén Bécs városát a kiterjedt, világos folt jelzi. (A beépített területek jobban visszaverik a műholdról érkező rádióhullámokat, mint a természetes felszínborítás.) A képet a Duna sötét szalagja osztja ketté. (A feketés szín oka, hogy a vízfelszín radarvisszaverő képessége gyenge.) A szürke foltok erdőknek felelnek meg. A különféle színekben játszó részletek a megművelt mezőgazdasági területekre jellemzők.

A radarképen ebben a felbontásban természetesen nem ismerhető fel a focimeccs pontos helyszíne, az Ernst Happel-stadion. Részletes műholdfelvételért érdemes a Google Maps oldalát felkeresni, ahol az alábbi nagyfelbontású kép található.


Nagyobb térképre váltás

A korábbi (1992 előtti) nevén Práter-stadion közel 50 ezer néző befogadására képes (a mostani EB idejére ideiglenesen kb. háromezerrel megnövelték a befogadóképességét). Eredetileg 1929-31 között építették. Ez Ausztria legnagyobb stadionja, a nemzeti válogatott és időnként a bécsi klubcsapatok mérkőzéseinek helyszíne. Nemzetközi kupatalálkozókat is rendeznek itt. A 2008-as közös svájci-osztrák rendezésű Európa-bajnokság döntőjén kívül még hat mérkőzést láthattunk innen.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020