Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nagykorú lett a Hubble
(Rovat: A hét képe, Távoli világok kutatói - 2008.04.25 05:00.)

Az űrtávcső 18. születésnapja alkalmából 59 látványos felvételt hoztak nyilvánosságra ütköző galaxisokról.

A csillagászati képeskönyvekben a galaxisok általában ragyogó, magányos, méltóságteljes csillagszigeteknek látszanak. Azonban nem mindegyik galaxis élete telik háborítatlanul. Közeli találkozásaik nyomán fantasztikus alakzatok formálódnak, új csillagkeletkezési hullámok indulnak el. A közeli univerzumban nagyjából minden egymillió galaxisra csak egy ütköző jut. Távolabbra, az időben visszafelé tekintve a kölcsönható galaxisok sokkal gyakoribbak voltak, hiszen a tágulás miatt az akkori világegyetemben „sűrűbben” fordultak elő. Emberi időléptékkel persze a galaxisütközések örökkévalóságnak tűnő idők, százmillió évek alatt zajlanak le. Így a róluk készített képek is csak pillanatfelvételek.

A Hubble-űrtávcső 1990-es indításának évfordulóján tegnap – mintegy ajándékként – ütköző galaxisokat ábrázoló felvételeket hoztak nyilvánosságra. Az 59 kép a legnagyobb ilyen minta, amelyet eddig az űrteleszkóp gyűjteményéből publikáltak. (Az ajándék immár megszokott módon ünnepelttől érkezett, nekünk...)
Az új atlasz minden képe más és más, csodálatos változatosságban és kitűnő részleteséggel mutatják a létrejövő formákat. Közülük mi csak hármat (Arp 148, NGC 6050 és NGC 454) mutatunk be, de a többi is elérhető a lent megadott honlapon. A legtöbb kép egy olyan megfigyelés-sorozat keretében készült, amelyben ultrafényes infravörös galaxisokat vizsgálnak. A Hubble mellett a kutatásban a NASA Spitzer, Chandra és GALEX űrcsillagászati obszervatóriumaival is gyűjtenek adatokat. (Képek: NASA, ESA, Hubble Heritage (STScI/AURA) - ESA/Hubble Collaboration, A. Evans et al. / University of Virginia, Charlottesville / NRAO / Stony Brook University)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020