Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Reggeli Fény
(Rovat: A hét képe - 2008.02.16 08:06.)

1978. január 24-én az irányítatlanul visszatérő szovjet Kozmosz-954 műhold radioaktív törmelékkel szórta tele a Kanada északnyugati területeit. Cikkünkből kiderül az ehhez kapcsolódó rejtvénykérdésünk megfejtése.


A szovjet műhold darabjainak felkutatására indított, 3 hónapig – a tavaszi olvadásig – tartó kanadai-amerikai Reggeli Fény expedíció jelvénye.

Mint a rejtvénykérdést feltevő cikkünkben írtuk, a Kozmosz-954 egy 1977-ben indult szovjet radaros tengerészeti felderítő műhold volt, amelyet fedélzeti atomreaktorral szereltek fel. Egy hiba folytán az űreszköz irányíthatatlanul süllyedt a légkörbe, s végül 1978. január 24-én ért Földet Kanada területén, szerencsére ritkán lakott vidéken. A sugárzó hulladéknak mintegy 500 kisebb-nagyobb darabját sikerült megtalálni és biztonságosan elhelyezni. A Szovjetunió 3 millió dollár kártérítést fizetett Kanadának a kutatóexpedíció költségeire és az okozott környeti kárra való tekintettel.


A Kozmosz-954 elsőként megtalált darabja a hóban.

Kérdésünk így hangzott: mi a neve annak a tónak, amely a bemutatott műholdképen látható, s amelynek körzetében a Kozmosz-954 radioaktív darabjai Földet értek? A helyes válasz a NASA Terra műholdjának MODIS rendszerével készített felvételen látható Nagy-Rabszolga-tó.


(Kép: Jacques Descloitres, MODIS Land Rapid Response Team, NASA/GSFC)

A kérdésre számos (pontosan 43) helyes válasz érkezett. Sajnos sokan csak a tó angol (vagy akár francia) elnevezését adták meg. Ezeket is elfogadtuk ugyan, de elegánsabb lett volna egy atlaszban utánanézni, hogy hogyan is nevezzük a tavat magyarul... A helyes megfejtést beküldők közül kisorsolt szerencsés játékosunk, Fitzl Csaba a Typotex Kiadó jóvoltából Almár Iván és Galántai Zoltán Ha jövő, akkor világűr című kötetének egy példányát kapja jutalmul. Nyereményéhez gratulálunk, az átvétel ügyében hamarosan kapcsolatba lépünk vele. Jövő héten újabb feladvánnyal jelentkezünk!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020