Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Homokvihar Pekingben
(Rovat: A hét képe, Környezetünk védelme , Envisat - 2006.04.24 07:25.)

Öt év óta a legnagyobb homokvihar söpört végig a kínai fővároson és környékén. Mindez az ESA Envisat holdjának felvételén is jól látszik.


Az április 17-re virradó éjjel tombolt vihar összesen mintegy 300 ezer tonna homokot és port rakott le Pekingben. (A képen a Sárga-tenger jókora részét is beborítja a porfelhő, ezért a könnyebb tájékozódás kedvéért a partvonalat megjelölték.) Évente márciustól május végéigig tart a viharok időszaka, amikor Mongólia sivatagos vidéke felől hordja a szél a homokot Kína északi része fölé. A jelenség az utóbbi években egyre komolyabbá kezd válni, ahogy az ország északnyugati területei fokozatosan elsivatagosodnak.

A mostani homokvihar alkalmával a kínai fővárosban ugrásszerűen megnőtt a légúti panaszokkal orvoshoz fordulók száma. A lakosság arcmaszkot viselt, a gyerekeknek az otthonmaradást ajánlották. A kínai meteorológiai szolgálat a felhőképződést elősegítő beavatkozást jelentett be. A mesterséges „esőcsinálástól” remélték a lehullott portól való mielőbbi megszabadulást.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020