Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hóvihar a Dunántúlon
(Rovat: A hét képe, Időjárás és előrejelzése , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2005.02.04 11:24.)

Az ELTE műholdvevő állomásáról származó kép, az AQUA műhold hamis színes MODIS-felvétele január 27-én, csütörtök délelőtt mutatja a Dunántúlt és a Duna-Tisza-közét.

A sok helyütt már havas tájat főleg a Dunántúlon újabb hófelhők borítják. A hófúvásokat, járhatatlan utakat okozó időjárás része az erős szél is: a táj helyenként kissé homályosan látszik a hóförgeteg alatt.


Ilyen „homályosan látszó” területek a Balaton és a Csepel-sziget környéke. Szépen látszik a kép közepén a Duna. Jobboldalt a Tisza két szakasza vehető ki: felül a Kiskörei-tározó, alul pedig Szegednél a Maros torkolata található meg könnyen. Míg a Dunántúl nagy részén a kép készítése pillanatában is havazott, a Duna-Tisza-közén a napsütötte havas tájon jól láthatók az erdők. Ezek zöld színét a kép említett hamis színezése okozza! Kiskörétől nyugatra a sötét foltok a hófelhők árnyékai; a Nap alacsony állásszöge miatt az árnyék igen messze kerül maguktól a felhőktől.

További érdekességként megemlítjük a somogyi dombok meridionális (nagyjából észak-északnyugatról dél-délkeletre mutató) völgyeit a Balaton déli oldalán. A völgyek szélcsatornaként működnek, az alacsony felhőzet, és még inkább a szálló hó rajzolja ki az alakjukat.

Timár Gábor – Molnár Gábor – Székely Balázs (ELTE)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020