Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Égbeli Macskaszem
(Rovat: A hét képe - 2004.09.14 09:55.)

Egy Napunkhoz hasonló csillag haláltusájának mozzanatait láthatjuk a Hubble-űrtávcső egyik lenyűgöző felvételén.

A Hubble-űrtávcső nagyfelbontású felvételén a Macskaszem-köd (NGC 6543) gáz- és porrészecskéinek komplex struktúrája rajzolódik ki.


A képen látható planetáris köd egy Naphoz hasonló csillag haldoklása során keletkezett. Az öregedő csillag ledobta magáról külső rétegeit, s a táguló, megvilágított por és gázburok lenyűgöző alakzatot rajzolt köré. A felvételen koncentrikus gázburkok, valamint két ellentétes irányba nyúló sugárnyaláb, sőt anyagcsomósodások is kivehetők.

A Macskaszem-ködöt azonban egy halvány, ám sokkal jelentősebb méretű gázburok is körülveszi, amely egy korábbi anyag-ledobás során jöhetett létre. Ez a nagyobb alakzat hatalmas, mintegy három fényévnyi átmérőjű. Az alábbi, kisebb felbontású felvétel a Kanári-szigeteken található La Palma Obszervatórium egyik távcsövével készült.


A ledobott anyag, amely burokként veszi körül a csillagot, folyamatosan tágul. Legkorábban 1994, majd 1997, 2000 és 2002-ben készített felvételt a planetáris ködről a Hubble-űrtávcső. Így a táguló por és gázburok időbeli változását, tágulását is meg lehet figyelni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020