Mercury és Gemini

Az űr a végső határ

Az űr a végső határEz a mottója a népszerű Star Trek sorozatnak, de arra a kérdésre már nehezebb választ találni, hogy hol kezdődik?

John Young (1930–2018)

John Young (1930–2018)Kevesebb mint a felére apadt a „Holdat jártak klubja”, meghalt John Young, a „vidéki srác”.

Elment az utolsó Eredeti Hetes

Elment az utolsó Eredeti HetesEgy ikon ismét itt hagyott bennünket. 2016. december 8-án, 95 éves korában elhunyt John Glenn, a Friendship-7 űrhajósa, az Eredeti Hetek utolsó tagja.

Godspeed Scott Carpenter

Godspeed Scott CarpenterElhunyt a világűr egyik első úttörője, Scott Carpenter, aki egy nagy kor tanúja volt, és akiről szinte senki sem tudja, hogy búvárként többet adott a világnak, mint űrhajósként. Ahogy azt sem tudjuk, hogy az örökérvényű űrhajós köszöntést (Godspeed!) is ő adta az űrutazók világának.

Glenn az emberes Mars-utazásért

Glenn az emberes Mars-utazásértMa ötven éve repült John Glenn, a legelső amerikai, aki űrhajóval megkerülte a Földet.

Elsőre, egy hibával: 50 éve startolt az első Mercury űrhajó

Elsőre, egy hibával: 50 éve startolt az első Mercury űrhajóAz USA első űrprogramjában mindent (rakétát, űrhajót, műveleteket) úgy kellett összerakni, mint egy puzzle-t. Az izgalmas részekhez 1960 végén ért el a NASA.

A floridai űrkikötő (2. rész)

A floridai űrkikötő (2. rész)Amint a hatvanas évek közepén megvalósult a NASA eddigi legnagyobb létesítményi beruházása, és felépült a járműszerelő csarnok és a két Saturn-V indítóállás, a terület elnyerte a ma is ismert alakját.

Az Igazak: 50 éve mutatták be a világ első űrhajósjelöltjeit (1. rész)

Az Igazak: 50 éve mutatták be a világ első űrhajósjelöltjeit (1. rész)A Mercury program a legszélesebb nyilvánosság előtt kezdődött 50 éve, így nem meglepő, hogy nagy csinnadrattával mutatták be Amerika új supermanjeit, az első űrhajósjelölteket, az Eredeti Heteket.

Az utolsó dobás: 45 éve repült a Mercury-9 (2. rész)

Az utolsó dobás: 45 éve repült a Mercury-9 (2. rész)Cape Canaveral 14-es indítóállásán utoljára dübörgött fel az Atlas rakéta 1965. május 15-én. És kicsit több mint egy nap múlva a Mercury már „csak” történelem volt.

Az első hibátlan repülés: 45 éve repült a Mercury-8

Az első hibátlan repülés: 45 éve repült a Mercury-8 A Mercury program már rég véget ért, ha a céljainak teljesítését vesszük. Azonban a politikai szükségszerűség mégis azt diktálta a NASA-nak, hogy folytassa. Ezért szállt fel a Mercury-8 .

Érdekes űremblémák a múltból

Érdekes űremblémák a múltbólEgy nemrég megjelent cikkünk késztette Schuminszky Nándort, hogy bemutasson néhányat gyűjteménye különlegességeiből.

Grand Turk

Grand TurkAz ISS-ről készített fénykép segítségével a Kuba közelében fekvő Turks- és Caicos-szigetekre látogatunk.

John Glenn (1921–2016)

John Glenn (1921–2016)Eltávozott az első amerikai, aki a világűrben megkerülte a Földet. Az első amerikai űrhajóscsapat, az „eredeti hetek” utolsó képviselője volt.

Elhunyt Neil Armstrong

Elhunyt Neil ArmstrongA 20. század méltán egyik leghíresebb embere, az első, aki a Holdra tette a lábát, 82 éves volt.

Merkúr és Mercury

Merkúr és MercuryKét űrvonatkozású bélyeget bocsátott ki tegnap az Egyesült Államok postaigazgatása, amelyekben közös a Mercury (Merkúr) szó.

Ha nem vagy elég ügyes, légy legalább színes egyéniség...

Ha nem vagy elég ügyes, légy legalább színes egyéniség...Pete Conrad hitvallása egészen különleges módon jelenik meg egy houstoni ligetben. Egyben képet kapunk róla, hogyan viszonyul az Egyesült Államok a saját hőseihez.

Az Igazak: 50 éve mutatták be a világ első űrhajósjelöltjeit (2. rész)

Az Igazak: 50 éve mutatták be a világ első űrhajósjelöltjeit (2. rész)A Mercury program űrhajósjelöltjeit, az Eredeti Heteket berepülőpilóták közül választották ki.

Embert az űrbe! – 50 éves a Mercury program

Embert az űrbe! – 50 éves a Mercury programAz emberiség a Szputnyikkal lépett be az űrkorszakba. A következő nagy lépésnek az ember űrbe jutása ígérkezett, amelyhez az első emberes programokon át vezetett az út. Ezek első hírnöke az amerikai Mercury program volt.

Az utolsó dobás: 45 éve repült a Mercury-9 (1. rész)

Az utolsó dobás: 45 éve repült a Mercury-9 (1. rész)Az első amerikai emberes űrprogram végig vesztesként kullogott a szovjetek mögött és nem volt ez másként a legutolsó repülésen sem. A Mercury-9 mindössze egy egynapos repüléssel jelentette az amerikai lehetőségek csúcsát.

400 kilométeres eltévedés: 45 éve repült a Mercury-7

400 kilométeres eltévedés: 45 éve repült a Mercury-7A Mercury program a korábbi zajos külsőségekhez képes lenyugodott és a munka – a versenybeli vereség végérvényessé válása miatt – a tapasztalatszerzésre összpontosult.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019