Internet az égi karosszékben

A műholdas mobil kommunikációs szolgáltatásairól ismert Inmarsat a közelmultban jelentette be legújabb szolgáltatását, a Swift64-et, mellyel immár a felhők felett is élvezhetjük az Internet előnyeit.

A Swift64 eleinte csak a cégek által üzemeltetett ún. Company Business Jet repülőgépeken lesz elérhető (ez nyilvánvalóan egyszerüsíti az előfizetési, számlázási és hozzáférési problémákat). Az év végétől azonban, megkezdik értékesítését a sokunk által használt menetrendszerinti légiközlekedési vállalatok illetve az ezek gépparkjait gyártó vállalat-óriások számára. A Swift64 - mint neve is mutatja - 64kbps átviteli sebesség mellett nyújt Internet szolgáltatásokat (e-mail, Internet elérés, videó konferencia, stb.) akár az Atlanti-óceán felett is, miközben kontinensünkről Amerikába tartunk. Az Inmarsat bejelentése szerint a norvég és amerikai érdekeltségekkel rendelkező Telenor Satellite Services kapta meg a jogot, hogy a négy ún. "óceáni régióban" (Atlanti-kelet, Atlanti-nyugat, Csendes- és Indiai-óceáni) kizárólagosan értékesítse a szolgáltatást.


Az első Swift64 kompatibilis repülőgép-fedélzeti berendezéseket a Honeywell/Thales kezdi gyártani, de már jelezte csatlakozási szándékát a Ball Aerospace, az EMS Technologies, a Rockwell Collins és a Thrane and Thrane. A repülőgép-üzemeltetők szempontjából a Swift64 egyik óriási gazdasági előnye, hogy a repülőgépeken esetleg már meglévő, más típusú Inmarsat kommunikációs eszközök egyes elemeit képes használni. Ennek jelentőségét akkor érthetjük meg igazán, ha tudjuk, hogy a mai modern nagytávolságú repülőgépek 80 százaléka, illetve mintegy 1000 vállalati jet már ma is használ valamilyen Inmarsat műholdas mobil távközlési szolgáltatást.


Az Inmarsatról azt érdemes tudni, hogy a mobil műholdas kommunikáció egyik meghatározó szereplője, mely jelenleg 250 disztributoron keresztül, több mint 150 országban árulja szolgáltatásait. Az eszközök és szolgáltatások között különféle (mobil műholdas technológián alapuló) beszéd-, fax-, intranet- és internet-kapcsolatok találhatók. A különféle terminálok (felhasználói végberendezések) száma 2001 decemberében már elérte a 240.000-et

Kapcsolódó linkek:
www.inmarsat.com

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus