Környezetünk védelme

Animáció a klímaváltozásról

Animáció a klímaváltozásrólA modern hőmérsékleti feljegyzések 1880-as kezdete óta egyetlen év sem volt még olyan meleg, mint 2016.

Elérhető a Sentinel-3A minden adata

Elérhető a Sentinel-3A minden adataNovember óta a 9 sávban érzékeny infravörös sugárzásmérő, december óta pedig a radaros magasságmérő adatai érhetők el mindenki számára, szolgálatszerűen.

Műholdas földmegfigyelési adatok a tudomány szolgálatában

Műholdas földmegfigyelési adatok a tudomány szolgálatábanAz 1970-es évek, az első földmegfigyelő űreszközök pályára állítása óta rengeteg adat gyűlt össze. Ezekből már hosszabb folyamatok, változások is felismerhetők.

A légköri szén-dioxid

A légköri szén-dioxidA NASA szén-dioxid-mérő műholdja felderíti, hol vannak a Föld légkörébe kerülő üvegházgáz fő forrásai, mely országok a legfőbb szennyezők.

Ingyenesen letölthető Copernicus felszínborítás adatbázisok

Ingyenesen letölthető Copernicus felszínborítás adatbázisokAz Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) koordinációjával valósul meg a Copernicus földmegfigyelési program, melyben a FÖMI kulcsszerepet vállal.

Életfeltételek a tenger mélyén

Életfeltételek a tenger mélyénMűholdas és helyszíni mérésekkel kiderítették, mennyi energia és tápanyag jut el az óceánok szürkületi zónájába.

Közös indiai–amerikai radarműholdat terveznek

Közös indiai–amerikai radarműholdat terveznekA két mikrohullámú frekvenciasávban működő NISAR 2021-ben állhat pályára.

Tongatapu

TongatapuA Csendes-óceán déli részének szigetvilágába, Tonga legnagyobb szigetéhez látogatunk, a Sentinel-2A műhold segítségével.

Télen is kevesebb a jég az Arktiszon

Télen is kevesebb a jég az ArktiszonFolyamatosan csökken az Arktisz jégtakarójának tél végi kiterjedése (is). A trend idén is érvényesült.

Az Arktisz jégtakarójának zsugorodása

Az Arktisz jégtakarójának zsugorodásaMűholdas mérések szerint 35 év alatt mintegy felére zsugorodott az északi sarkvidéket borító jégtakaró nyár végi kiterjedése. A látványos animáció önmagáért beszél.

Tengeri szélfarmok az űrből

Tengeri szélfarmok az űrbőlA műholdfelvételeken nemcsak a tengeri szélfarmok egyes turbinái látszanak, hanem a tengerfenéken okozott változások is.

Szén-dioxid négy dimenzióban

Szén-dioxid négy dimenzióbanNemrég két dimenzióban megmutattuk, honnan kerül a legtöbb szén-dioxid a légkörbe. Most a magassági eloszlását is láthatják, sőt azt is, mikor szennyezünk a legerősebben.

Kínai műhold a szén-dioxid kutatására

Kínai műhold a szén-dioxid kutatásáraSzerdán állt pályára a TanSat műhold Csiucsüanból, hogy a légköri szén-dioxid mennyiségének változását figyelje.

Az ózonréteg vékonyodása

Az ózonréteg vékonyodásaAz ózonréteg elvékonyodását emberi tevékenység okozza. A NASA animációi a bonyolult folyamat különböző tényezőit mutatják be.

Arktiszi helyzetjelentés

Arktiszi helyzetjelentésAz Arktiszt borító jégtakaró minden évben nyár végén, ősz elején éri el a legkisebb kiterjedését, amikor a Nap az Északi-sarkról nézve fél évre eltűnik a látóhatár alatt.

ESA beszámolókötet

ESA beszámolókötetAz Európai Űrügynökség (ESA) a COSPAR idén nyári kongresszusára jelentette meg beszámolókötetét. Online a teljes anyag hozzáférhető.

Metánszivárgás azonosítása

Metánszivárgás azonosításaMost először sikerült egy Föld körül keringő műhold mérései alapján azonosítani egy földi metánszivárgást.

Sundarbans

SundarbansLátványos űrfelvételen a Banglades és India határán, a Gangesz és a Brahmaputra deltájában található mangroveerdő, a világörökség része.

Zachariae-gleccser

Zachariae-gleccserA Sentinel-1A radaros földmegfigyelő műhold idei méréseiből készített kép kiemeli a változásokat a gleccser környékén.

Hat műhold a darabjaira hullott

Hat műhold a darabjaira hullottMegfordult a korábbi évek csökkenő tendenciája, tavaly enyhén nőtt az űrszemét mennyisége. A Föld körül keringő mesterséges tárgyak össztömege meghaladta a 7000 tonnát.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus