Környezetünk védelme

Az Antarktisz digitális terepmodellje

Az Antarktisz digitális terepmodelljeHat év alatt 250 millió mérést végzett a CryoSat. Ebből már el lehetett készíteni az Antarktisz 3D digitális terepmodelljét.

Kén-dioxidot kibocsátó tűzhányók

Kén-dioxidot kibocsátó tűzhányókMűholdas mérések szerint a tűzhányók hosszú, de mérsékelten aktív időszakukban több kén-dioxidot bocsátanak ki, mint rövid kitöréseik idején. A vulkáni SO2 részaránya egyre nő.

Szigetország veszélyben

Szigetország veszélybenA Maldív-szigetek legmagasabb pontja is csak 2,5 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, a vízszint emelkedése katasztrofális következményekkel járhat.

Kambodzsa eltűnő erdei

Kambodzsa eltűnő erdeiMűholdképeken a változás, ami a délkelet-ázsiai országban történik. A világon itt az egyik leggyorsabb az erdőterületek arányának csökkenése.

Tengeri szélfarmok az űrből

Tengeri szélfarmok az űrbőlA műholdfelvételeken nemcsak a tengeri szélfarmok egyes turbinái látszanak, hanem a tengerfenéken okozott változások is.

Szén-dioxid négy dimenzióban

Szén-dioxid négy dimenzióbanNemrég két dimenzióban megmutattuk, honnan kerül a legtöbb szén-dioxid a légkörbe. Most a magassági eloszlását is láthatják, sőt azt is, mikor szennyezünk a legerősebben.

Kínai műhold a szén-dioxid kutatására

Kínai műhold a szén-dioxid kutatásáraSzerdán állt pályára a TanSat műhold Csiucsüanból, hogy a légköri szén-dioxid mennyiségének változását figyelje.

Az ózonréteg vékonyodása

Az ózonréteg vékonyodásaAz ózonréteg elvékonyodását emberi tevékenység okozza. A NASA animációi a bonyolult folyamat különböző tényezőit mutatják be.

Arktiszi helyzetjelentés

Arktiszi helyzetjelentésAz Arktiszt borító jégtakaró minden évben nyár végén, ősz elején éri el a legkisebb kiterjedését, amikor a Nap az Északi-sarkról nézve fél évre eltűnik a látóhatár alatt.

ESA beszámolókötet

ESA beszámolókötetAz Európai Űrügynökség (ESA) a COSPAR idén nyári kongresszusára jelentette meg beszámolókötetét. Online a teljes anyag hozzáférhető.

Nemzetközi földmegfigyelési tréning Pécsett

Nemzetközi földmegfigyelési tréning PécsettJúniusban a NASA és az ESA támogatásával fiatal szakembereknek rendezik a „Multi-sensor Approaches in Studying Land Use/Land Cover Change” című programot.

A San Joaquin-völgy süllyedése

A San Joaquin-völgy süllyedéseTérképen az intenzív vízkivétel okozta felszínsüllyedés Kaliforniában, a Sentinel-1A mérései alapján.

Légköri aeroszolok

Légköri aeroszolokA NASA műszere két éve figyeli a Nemzetközi Űrállomásról az aeroszolok eloszlását a légkörben. Minden látszik, ami füst vagy felhő.

Animáció a klímaváltozásról

Animáció a klímaváltozásrólA modern hőmérsékleti feljegyzések 1880-as kezdete óta egyetlen év sem volt még olyan meleg, mint 2016.

Elérhető a Sentinel-3A minden adata

Elérhető a Sentinel-3A minden adataNovember óta a 9 sávban érzékeny infravörös sugárzásmérő, december óta pedig a radaros magasságmérő adatai érhetők el mindenki számára, szolgálatszerűen.

Műholdas földmegfigyelési adatok a tudomány szolgálatában

Műholdas földmegfigyelési adatok a tudomány szolgálatábanAz 1970-es évek, az első földmegfigyelő űreszközök pályára állítása óta rengeteg adat gyűlt össze. Ezekből már hosszabb folyamatok, változások is felismerhetők.

A légköri szén-dioxid

A légköri szén-dioxidA NASA szén-dioxid-mérő műholdja felderíti, hol vannak a Föld légkörébe kerülő üvegházgáz fő forrásai, mely országok a legfőbb szennyezők.

Ingyenesen letölthető Copernicus felszínborítás adatbázisok

Ingyenesen letölthető Copernicus felszínborítás adatbázisokAz Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) koordinációjával valósul meg a Copernicus földmegfigyelési program, melyben a FÖMI kulcsszerepet vállal.

Életfeltételek a tenger mélyén

Életfeltételek a tenger mélyénMűholdas és helyszíni mérésekkel kiderítették, mennyi energia és tápanyag jut el az óceánok szürkületi zónájába.

Közös indiai–amerikai radarműholdat terveznek

Közös indiai–amerikai radarműholdat terveznekA két mikrohullámú frekvenciasávban működő NISAR 2021-ben állhat pályára.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus