Környezetünk védelme

A Baffin-öböl jegesmedvéi

A Baffin-öböl jegesmedvéiA jegesmedvék kevesebb időt töltenek a fogyó jégen, többet a szárazföldön, ezért tovább koplalnak, lesoványodnak, és kevesebb utódot hoznak a világra.

Japán és koreai műhold, európai rakétával

Japán és koreai műhold, európai rakétávalAz Ariane-5 rakéta idén másodszor indult, ezúttal egy-egy geostacionárius pályára szánt japán és dél-koreai műholddal.

Ütközésközeli helyzet

Ütközésközeli helyzetÜtközés veszélyének volt kitéve egy régi, egykor sikeres csillagászati műhold, ami rávilágít: nem halogatható a Föld körüli pályák mielőbbi megtisztítása.

Zöldellő sivatag – fogyó víztartalék

Zöldellő sivatag – fogyó víztartalékSzaúd-Arábiában olyan ütemben használják öntözésre a több tízezer éve felgyülemlett felszín alatti vízkészletet, mintha nem lenne holnap...

A takarítás ára

A takarítás áraAz Iridium eltávolíttatná 30, űrszemétként keringő műholdját. Kérdés, ki és mennyiért vállalja a nagytakarítást.

Az égbolt védelmében

Az égbolt védelmébenA majdani megakonstellációk műholdjainak még csak csekély töredéke kering a Föld körül, a vita máris fellángolt, milyen károkat okoznak a profitot hajszoló cégek a tudományos kutatásnak.

Extrém bozóttüzek Ausztráliában

Extrém bozóttüzek AusztráliábanBejárják a világot az Ausztrália délkeleti részén hónapok óta pusztító tüzek sokkoló képei, köztük számos műholdfelvétel is.

Közeledik az űrtakarítás

Közeledik az űrtakarításAz Európai Űrügynökség (ESA) 2025-ig elindíthatja „öngyilkos küldetésre” a világ első űrszemét-eltávolító műholdját.

Az űrszemét csökkentéséről

Az űrszemét csökkentésérőlA használaton kívüli műholdaknak a lehető legsürgősebben el kell hagyniuk a pályáikat – javasolja az EU illetékese.

A Jason-2 vége

A Jason-2 végeA tengerszint változását figyelő műhold 11 éves működés után nem bírta tovább, de 2016-ban indított utódja folytatja a méréssorozatot.

Reménybeli új „családtagok”

Reménybeli új „családtagok”Milyen űreszközökkel bővülhet a jövőben a Copernicus program földmegfigyelő műholdjainak családja?

Sentinel–6 Michael Freilich

Sentinel–6 Michael FreilichMíg az európai földmegfigyelő műholdsorozat többi tagjára csak sorszámukkal hivatkozunk, a NASA-val együttműködve készülő példány saját nevet kapott.

Természetátalakítás Japánban

Természetátalakítás JapánbanJapán egykor második legnagyobb tavát húsz év alatt szinte teljesen feltöltötték. A mezőgazdaság virágzik, de a környezet megsínylette.

Színes tölcsértorkolat

Színes tölcsértorkolatA különleges technikával feldolgozott képen látványosan tűnnek elő az áramlási vonalak az Egyesült Királyság legnagyobb tölcsértorkolatában.

Metánszivárgás Ohióban

Metánszivárgás OhióbanA Copernicus program Sentinel-5P műholdjának mérései alapján tavaly februárban 20 nap alatt 50 ezer tonna metán jutott a légkörbe egy földgázkút kitörése következtében.

Elnyelőből kibocsátó

Elnyelőből kibocsátóÉszakon a sarkvidéki területek sok évezreden át inkább megkötötték a légköri szén-dioxidot, de a folyamat mostanra már ellenkező irányúvá vált.

A vártnál is gyorsabban olvad Grönland jege

A vártnál is gyorsabban olvad Grönland jegeHosszú távú műholdas mérések alapján az 1990-es évekhez képest az elmúlt évtizedben a hétszeresére nőtt a grönlandi jégolvadás sebessége.

Arktiszi jégvastagság

Arktiszi jégvastagságAz ICESat–2 jeges műholdnak köszönhetően a korábbinál pontosabban mérhető a sarkvidékeken a tengereket borító jégtakaró vastagsága.

Partra vetett bálnák

Partra vetett bálnákEgy újonnan kidolgozott módszer segít azonosítani a nagyfelbontású műholdfelvételeken a partra vetett szilásceteket.

Űrakadémia fesztivál 2019

Űrakadémia fesztivál 2019Öt nap Földünkről, műholdtávlatból – augusztus elején zajlott a MANT Űrakadémia.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019