Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Környezetünk védelme

A fényszennyezés felmérése

A fényszennyezés felméréseKínai kutatók műholdas megfigyelések alapján azonosították Peking városi fényforrásainak típusát.

A sötét égboltért (2. rész)

A sötét égboltért (2. rész)Az ENSZ is tárgyalni fog arról, mit lehet tenni a sötét és rádiócsendes égbolt megóvása érdekében. Pontosabban folytatja a kérdés tárgyalását.

Épülő főváros

Épülő fővárosIndonéziában új fővárost építenek. Az űrfelvételek a csaknem két éve folyó építkezés gyors tempójáról árulkodnak, de a vége még messze van.

Adatbányászat

AdatbányászatGazdasági szereplők a mesterséges intelligencia fokozottabb használatát sürgetik, hogy a műholdas adatokból minél több és hasznosabb információt nyerjenek ki.

MEGFEJTÉS: Kellemetlen megsemmisítés

MEGFEJTÉS: Kellemetlen megsemmisítésMiért volt kénytelen az amerikai hadsereg 2008-ban megsemmisíteni egyik felderítő műholdját? Itt van A földrajz jövője című könyvért folyó rejtvénysorozatunk negyedik kérdésének megfejtése és a szerencsés nyertes neve.

Űr-energiatermelés kérdőjelekkel

Űr-energiatermelés kérdőjelekkelA NASA jelentése pesszimista álláspontra helyezkedik a napenergia világűrbeli hasznosítását illetően.

ERS-2: hamarosan visszatér

ERS-2: hamarosan visszatérAz 1995-ben indított, 16 éven át aktív, a maga idejében úttörőnek számító európai földmegfigyelő műhold várhatóan február második felében belép a sűrű légkörbe és megsemmisül.

Téli köd

Téli ködA téli hónapokban a melegebb éghajlatú területeken is viszonylag gyakran kedveznek a meteorológiai feltételek a köd kialakulásának.

Kínai start egyiptomi műholddal

Kínai start egyiptomi műholddalTegnap egy hármas műholdindításra kerítettek sort Kínából.

Csillagérzékelőkkel az űrszemét ellen

Csillagérzékelőkkel az űrszemét ellenKorszerűsített csillagérzékelőikkel az eddiginél több műhold válik alkalmassá az űrszemét földi követőeszközökkel észrevehetetlen darabjainak követésére.

A dátumválasztó két oldalán

A dátumválasztó két oldalánFöldrajzilag egyetlen szigetcsoport, politikailag és naptár tekintetében azonban kettő, mert ott vannak, ahol a dátumválasztó térben és időben a legfurcsább kanyarokat teszi.

A sötét égboltért (1. rész)

A sötét égboltért (1. rész)Az ENSZ is tárgyalni fog arról, mit lehet tenni a sötét és rádiócsendes égbolt megóvása érdekében. Pontosabban folytatja a kérdés tárgyalását.

Árapály a Chausey-szigeteknél

Árapály a Chausey-szigeteknélAz apró szigetek többsége dagálykor eltűnik a víz alatt, csak apálykor bukkannak elő.

Chilei rézbánya

Chilei rézbányaA dél-amerikai ország a világ legnagyobb réztermelője, az ország legnagyobb rézbányája a sokáig csak külszíni fejtésű Chuquicamata.

ERS-2: itt a vég

ERS-2: itt a végAz előrejelzéseknek megfelelőan február 21-én belépett a sűrű légkörbe és közel három évtized után megsemmisült az egykori innovatív európai földmegfigyelő műhold.

Japán űrszemétfigyelő műhold indult

Japán űrszemétfigyelő műhold indultA startot az amerikai Rocket Lab cég Electron hordozórakétájával hajtották végre Új-Zélandból.

Elindult a PACE

Elindult a PACEA NASA műholdja az óceánokról és a légkörről gyűjt majd rengeteg értékes adatot.

Radarműholdakkal a hajók nyomában

Radarműholdakkal a hajók nyomábanTöbbségben vannak a „zavarosban halászók”, de a radarműholdak elől nem bújhatnak el. Meglepő eredmények a Sentinel-1 adatok és a gépi tanulási módszerek házasságából.

Ködös-füstös Észak-India

Ködös-füstös Észak-IndiaNovember legnagyobb részében a különböző műholdak megfigyelései szerint füst és ködfátyol homályosította el Észak-India égboltját.

Űrszemétfigyelő műhold

Űrszemétfigyelő műholdA japán Astroscale az űrszemét aktív eltávolítását célzó küldetése előfutáraként olyan műholdat készített, amely megszemlél egy űrszemétként keringő rakétafokozatot.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024