Kontinensünk űrtörténelme

Újabb űrközpont-születésnap

Újabb űrközpont-születésnapEzúttal az ESA legnagyobb és legfontosabb létesítményét, az Európai Űrkutatási és Technológiai Központot, ismertebb rövidítésével az ESTEC-et ünneplik, fél évszázados fennállása alkalmából.

Az ESA Bulletin két legújabb száma

Az ESA Bulletin két legújabb száma60–50–40. A hatvan éves európai űrhajós, az ötven éves űrközpont és a negyven éves műholdcsalád mellett aktuális hírek is helyek kaptak a kiadványokban.

Retro-irányítóközpont

Retro-irányítóközpontIdén lesz 50 éve, hogy megnyílt az Európai Űrügynökség darmstadti irányítóközpontja – régebben, mint ahogy az ESA megalakult.

35 éves az ESA Alapokmánya

35 éves az ESA Alapokmánya40 éve írták alá, 35 évvel ezelőtt lépett hatályba az ESA Alapokmánya. Négy időközben elfogadott kiegészítéssel ma is ez szabja meg a szervezet működését.

Az ESA követőállomások négy évtizede

Az ESA követőállomások négy évtizedeÉppen 40 éve vette kezelésbe az ESA egyik elődszervezete a később megalakuló ESA első követőállomását. Azóta világméretűvé terebélyesedett a hálózat, az Estrack.

MEGFEJTÉS: Európai kezdetek a világűrben

MEGFEJTÉS: Európai kezdetek a világűrbenRejtvénykérdésünkre a válasz: ELDO és ESRO. De mi volt a kérdés? És ki nyerte a Természet Világa különszámát?

A valaha volt legrövidebb űrprogram – 40 éve startolt a Prospero (2. rész)

A valaha volt legrövidebb űrprogram – 40 éve startolt a Prospero (2. rész)Folytatódik a brit Prospero műhold története.

A szlovák űrtevékenységről

A szlovák űrtevékenységrőlViszonylag keveset hallunk az északi szomszédunkban zajló űrkutatásról. Most folytatjuk sorozatunkat, amelyben olyan országokat veszünk sorra, ahol sokan olvassák az Űrvilágot.

30 éve startolt az első Ariane-1 rakéta

30 éve startolt az első Ariane-1 rakétaA későbbi európai hordozórakéta-család első tagja Francia Guyanából indult 1979. december 24-én.

Ahol az űrutazás a családban marad

Ahol az űrutazás a családban maradSzergej Volkov, a napokban indult és már a Nemzetközi Űrállomáson levő orosz kozmonauta, az ISS következő legénységének parancsnoka a világ legelső „második generációs” űrhajósa.

A Meteosat négy évtizede

A Meteosat négy évtizedeAz ESA 1977-ben indította a geostacionárius Meteosat időjárási műholdak sorozatának első tagját.

Űrközpont-születésnap

Űrközpont-születésnapEurópa 77 űreszközét irányították és irányítják Darmstadtból, a fél évszázados múlttal büszkélkedő irányítóközpontból.

Negyedszázados út

Negyedszázados útÉppen 25 éve írta alá Magyarország az első együttműködési megállapodást az ESA-val. Egy (majdnem) szemtanú visszaemlékezése.

Megjelent az ESA Bulletin legújabb száma

Megjelent az ESA Bulletin legújabb számaA 40 éve tartó sorozat legfrissebb darabját adta ki az ESA. Nyomtatott változatban továbbra is elérhető, de csak külön megrendelésre. „Zöld űrügynökségként” az elektronikus elérést ajánlják.

Újabb ESA-születésnap

Újabb ESA-születésnapTavaly volt ötven éves, idén negyven, mi az? Természetesen az Európai Űrügynökség (ESA).

REJTVÉNY: Európai kezdetek a világűrben

REJTVÉNY: Európai kezdetek a világűrbenA Természet Világa Európával a világűrben című különszámát nyerheti meg egy szerencsés, aki rejtvényünket helyesen megfejti.

A valaha volt legrövidebb űrprogram – 40 éve startolt a Prospero (1. rész)

A valaha volt legrövidebb űrprogram – 40 éve startolt a Prospero (1. rész)Szinte axiómaszerű, hogy annak az államnak, akinek nagyhatalmi ambíciói vannak, „kell lennie” űrprogramjának is. Ám van ahol ezt nem ragozzák túl. Nagy-Britannia például mindössze egyetlen műholddal bizonyította képességét és ezzel le is tudta ezt a „kötelezőt”.

Öt év telt el a Huygens leszállása óta

Öt év telt el a Huygens leszállása ótaAz ESA január 14-én ünnepelte a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titan felszínén landolt Huygens-űrszonda leszállásának ötödik évfordulóját.

A nyolcfős küldetés

A nyolcfős küldetésAz 1985-ben végrehajtott STS-61-A kódnevű űrrepülés több tekintetben is különlegesnek számít.

30 éve startolt az első Meteosat

30 éve startolt az első MeteosatAz akkor még igen fiatal Európai Űrügynökség az első geostacionárius meteorológiai műholdját 1977. november 23-án állította pályára.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019