Kontinensünk hajósai

Felmerülő űrhajós

Felmerülő űrhajósÉvekig rejtegették, még a tenger mélyén és barlangokban is. Felmerült az óceánból, és csatlakozott az ESA űrhajóscsapatához az eddigi tartalék.

Űrhajóskiképzés a tenger mélyén

Űrhajóskiképzés a tenger mélyénA NASA idén már 21. alkalommal tartott tengeralatti kiképzést saját és más szervezetek űrhajósainak, űrhajósjelöltjeinek. Az idei program minden korábbinál hosszabb, 16 napos volt.

Európai űrhajósok az ISS-en

Európai űrhajósok az ISS-enAz európai űrhajósok 15 év alatt 23 küldetést teljesítettek az ISS fedélzetén. Az évforduló alkalmából az ESA infografikán foglalta össze a múlt és a már belátható jövő repüléseit.

Veterán olasz űrhajós készülhet az ISS-re

Veterán olasz űrhajós készülhet az ISS-rePaolo Nespoli, az ESA olasz űrhajósa harmadszor is feljuthat a Nemzetközi Űrállomásra, másodszor az alaplegénység tagjaként, hosszú időtartamú repülésre.

Visszatért a Szojuz TMA-15M

Visszatért a Szojuz TMA-15MAz olasz Samantha Cristoforetti majdnem 200 teljes űrben töltött nappal női időtartamrekordot állított fel.

REJTVÉNY: Európa űrhajósai

REJTVÉNY: Európa űrhajósaiIsmét a Természet Világa Európával a világűrben című különszámát nyerheti meg egy szerencsés, aki helyesen válaszol kérdésünkre.

Mars500: sikeres a küldetés

Mars500: sikeres a küldetésAz 520 napos izolációs program nemzetközi legénysége 2011. november 4-én végre „landolt a Földön”. Csaknem másfél éves bezártság után kinyithatták a kísérleti komplexum ajtaját.

Mars500 – útban hazafelé, még 200 nap (2. rész)

Mars500 – útban hazafelé, még 200 nap (2. rész)Üdvözlet a Marsról! Üdvözlet az Űrhajózás Napja alkalmából!

Mars500 – további felszíni felderítések

Mars500 – további felszíni felderítésekA programban résztvevő három „marsonauta” 16 napig élt a 6,3 m × 6,17 m-es „leszálló egységben” elkülönítve, miközben az orosz Szojuz űrhajók utasainak kifejlesztett ételeket fogyasztották, és életfeltételeik még az eddigieknél is korlátozottabbak voltak.

Mars500 – leszállás a Mars felszínére

Mars500 – leszállás a Mars felszínéreAz első emberes Mars-utazás teljes idejű szimulációja fontos mérföldkőhöz érkezett: a küldetés 255. napján, 2011. február 12-én a leszállóegység leválik az anyaűrhajóról, és landol a Marson.

Német űrhajósnő kerestetik

Német űrhajósnő kerestetikTizenegy német járt már a világűrben – de kivétel nélkül férfiak. Van, aki nem örül ennek, sőt tesz is ellene.

Megjelent az ESA Bulletin 164. száma

Megjelent az ESA Bulletin 164. számaAz új szám a tavalyi IV. negyedév legfontosabb eseményeinek krónikája.

Az űrbe készül az első dán

Az űrbe készül az első dánHamarosan Dánia első űrhajósát köszönthetik a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Az eseménynek számunkra is lehetnek tanulságai.

Samantha Cristoforetti rekordjai

Samantha Cristoforetti rekordjaiA Progressz teherűrhajó hibája miatt a 43. személyzetnek „túlóráznia” kellett az ISS-en. Cseppet sem bánták, különösen az olasz űrhajósnő nem, aki így háromszoros rekorderként térhetett vissza a Földre.

MEGFEJTÉS: Európa űrhajósai

MEGFEJTÉS: Európa űrhajósaiVégéhez ért rejtvénysorozatunk negyedik fordulója. Kiderül két név: egy európai űrhajósé, és a Természet Világa Európával a világűrben című különszámának egy újabb nyerteséé.

A Dream Chaser és Európa

A Dream Chaser és EurópaAz új amerikai űrrepülőgépet fejlesztő Sierra Nevada Corporation együttműködne az Európai Űrügynökséggel (ESA) és a németekkel is.

Negyedikén „ér földet” a Mars500

Negyedikén „ér földet” a Mars500Az MTA Pszichológiai Kutatóintézet munkatársai is jártak a Marson és az expedíciót megelőzve sikeresen vissza is tértek Budapestre.

Mars500 – útban hazafelé, még 200 nap (1. rész)

Mars500 – útban hazafelé, még 200 nap (1. rész)Már hazafelé tartanak a Földre a Moszkva melletti virtuális Mars-utazás részvevői.

Mars500 – a küldetés első fele már teljesítve

Mars500 – a küldetés első fele már teljesítveA Mars500 program képzelt Mars-missziója túljutott a 260. napon, teljesítve ezzel az 520 napos program első felét. Időközben már megtörtént az első „Marsra szállás” és a felszíni tevékenységek szimulációja is.

Mars500: közeledik a legérdekesebb szakasz

Mars500: közeledik a legérdekesebb szakaszA moszkvai Orvosbiológiai Kutatóintézet (IBMP) kísérleti központjában egyre fokozódik a feszültség: már csak néhány nap, és az „első űrhajósok leszállnak” a Mars bolygó felszínére.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus